KLIMA

- Klimamelding som en strikk

KLIMAKAMERATER: Tilsynelatende fryd og gammen i regjeringen da Klimameldingen ble lagt fram fredag 22. juni. Fra venstre: Helen Bjørnøy, Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Åslaug Haga. Informasjonssjef Jon Berg ytterst til høyre.
KLIMAKAMERATER: Tilsynelatende fryd og gammen i regjeringen da Klimameldingen ble lagt fram fredag 22. juni. Fra venstre: Helen Bjørnøy, Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Åslaug Haga. Informasjonssjef Jon Berg ytterst til høyre.
Mona Sprenger
22. juni 2007 - 15:18

Mens regjeringen skryter sin melding opp i skyene, raljerer miljøbegelsen.

Overfor Teknsik Ukeblad kan ingen sette konkrete tall på de ulike kuttene.



Selvskryt





- Dette er en milepæl i miljøarbeidet. Ingen andre land har en mer ambisiøs klimapolitikk. Vi har verdens mest ambisiøse målsetning og vil innføre en betydelig antall tiltak for å redusere utslippene, forsikrer statsminister Jens Stoltenberg.



Finansminister Kristin Halvorsen, kommunalminister Åslaug Haga og miljøvernminister Helen Bjørnøy nikker og smiler. Alle er skjønt enige i at dette er ambisiøst og vil gi store og betydelige endringer.



Gamle tiltak

Regjeringen mener at det er realistisk å ha et mål om å redusere utslippene i Norge med 13 - 16 millioner tonn CO 2 i 2020. Om lag halvparten og opp mot to tredjedeler av Norges totale utslippsreduksjoner skal taes nasjonalt, når økt CO 2-opptak i skog er regnet med.



- Vi lanserer mange nye tiltak, sa Stoltenberg og overlot talestolen til miljøvernminister Helen Bjørnøy.



Hun forteller at det blir forbud mot installering av oljekjeler i nye bygninger, noe som har vært varslet flere ganger. At det blir innført forbud mot deponering av nedbrytbart avfall fra 2009, noe Stortinget allerede har vedtatt. Og at regjeringen vil sende ut på høring et forslag om at drivstoffet til bilparken skal inneholde fem prosent biodrivstoff innen 2009. Miljøvernministeren ramser opp en rekke gode intensjoner og saker som regjeringen vil vurdere.



- Bare ord

Dermed er arenaen åpen for miljøbevegelsen.

- Disse tiltakene utgjør om lag tre millioner tonn CO 2 i kutt som er langt fra Regjeringens mål om 13 - 16 millioner tonn, sier prosjektleder i Zero, Unni Berge. Hun er ikke imponert over regjeringens ambisiøse tiltak:



- Alt det andre er utredninger. Dette er bare ord.

Strikkhopp

Hun får støtte fra Rasmus Hansson i WWF (World Wildlife Fund):



- Meldingen leverer overhode ikke. Den er et klimapolitisk strikk.



En tragedie

- Jeg er dypt skuffet. Mangelen på tiltak er åpenbar, sier Bellonas leder Frederic Hauge, som hamrer løs:



- Meldingen er svak på fornybar energi, den er svak på CO 2-håndtering og den har ingen tiltak rettet mot petroleumsindustrien. Alt skal opp til vurdering på nytt. Dette må være det verste nederlaget for SV etter krigen. Det er uten sidestykke, mener Hauge.



Vil ikke tallfeste tiltakskutt

Teknisk Ukeblad forsøkte å få svar på hvor store kutt regjeringens tiltak faktisk representerer. Det viste seg ikke å være så enkelt. Miljøvernminister Helen Bjørnøy viste til stortingsmeldingen som ble delt ut før pressekonferansen.



- Her står det mange andre tiltak, som jeg ikke hadde tid til å presentere, sa hun. Men et konkret tall, det kunne verken hun eller kommunikasjonsdirektør Jon Berg finne fram. De bladde febrilsk i Stortingsmeldingen og viste til SFTs tiltaksanalyse.



Heller ikke kommunalminister Åslaug Haga ville tallfeste kuttene disse tiltaktene vil gi. Selv om det er åpenbart at dette er noe Finansdepartementet har regnet på.



- Vi kan ikke legge skjul på at dette er kompleks og krevende. Vi må ikke kaste blår i øynene på folk, men sette oss realistiske mål, sa Haga til Teknisk Ukeblad. Hun mener at det ville vært uansvarlig å sette i gang flere tiltak uten å først gjøre grundige utredninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.