OLJE OG GASS

Klimapolitikk kan knekke oljen

MAI 2009: Demonstranter brenner en klode mens regjeringsbilene er på vei til statsråd hvor utbyggingen av Goliat-feltet i Barentshavet vedtas. Hvis togradersmålet legges til grunn, vil det neppe bli mer oljeutvinning i nord, mener konsulent Haakon Vennemo.
MAI 2009: Demonstranter brenner en klode mens regjeringsbilene er på vei til statsråd hvor utbyggingen av Goliat-feltet i Barentshavet vedtas. Hvis togradersmålet legges til grunn, vil det neppe bli mer oljeutvinning i nord, mener konsulent Haakon Vennemo. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
16. nov. 2009 - 14:10

Norge har som mål å begrense den globale oppvarmingen til to grader fra førindustrielt nivå.

Blir dette målet nedfelt i en kommende klimaavtale, vil det kunne ta knekken på norsk oljeutvinning.

Blir dette målet nedfelt i en kommende klimaavtale, vil det kunne ta knekken på norsk oljeutvinning.Haakon Vennemo. Foto: Econ

– Det vil føre til at norsk olje blir utkonkurrert på pris og gjøre utbygging i nord overflødig, sier konsulent Haakon Vennemo til OffshoreTV.no.

Tar opp billig olje

– Det er fremdeles et stort «hvis» om dette togradersmålet blir oppfylt, sier Vennemo, daglig leder i konsulentselskapet Sensible Research, som driver med samfunnsøkonomiske analyser på energi- og miljøområdet.

Dersom togradersmålet blir nedfelt i en klimaavtale, må verden forbruke mindre olje og gass. Da vil den billigste oljen bli prioritert, hevder Vennemo. Og det er ikke i Norge, men i Midtøsten hvor produksjonskostnadene er lavere. Dermed tar oljeselskapene en sjanse når de vil bygge ut i Norge, mener han.

GIR NVE PEPPER: Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund synes Bjørn Wold i NVE forskutterer Stortingets håndtering av småkraftvurdering på en håpløs måte.
nedfelt i en klimaavtale, må verden forbruke mindre olje og gass. Da vil den billigste oljen bli prioritert, hevder Vennemo. Og det er ikke i Norge, men i Midtøsten hvor produksjonskostnadene er lavere. Dermed tar oljeselskapene en sjanse når de vil bygge ut i Norge, mener han. STENGER DØREN: – Med en avtale som sier to grader, er det en naturlig konsekvens at døren er lukket, sier Lars Haltbrekken i naturvernforbundet om oljeboring i nord. Norges Naturvernforbund

– Vi snakker for eksempel om felter i Lofoten som skal åpnes for produksjon i 2025-2030, akkurat i den perioden man skal raskt ned med utslippene globalt. Oljeselskapene gambler på at det ikke slår til, sier Vennemo.

– Er det klokt av dem?

– Jeg har et inntrykk av at bransjen har litt tunnelsyn i forhold til at alt skal fortsette som før og at prisene bare skal bli høyere. Det stilles for lite spørsmål ved det andre scenarioet, som alle for så vidt ønsker. Og hva skjer da?

– Tenker annerledes i oljepolitikken

– Tror du Norge vil satse på mer oljeutvinning hvis togradersmålet ikke blir en del av en ny klimaavtale?

STORE KUTT: Det må kuttes mye i CO2-utslippene fram mot 2030 hvis man skal oppnå IEAs 450-scenario.

– Jeg tror ikke Norge vil oppføre seg som om togradersmålet skal nås hvis det ikke nedfelt i en ny klimaavtale. I oljepolitikken vil man tenke annerledes. Hvis målet ikke nås og etterspørselen etter olje øker vil man legge opp utvinningspolitikken etter det, sier Vennemo.

– Må mislykkes i København

– For at oljeindustrien skal lykkes i nord, må klimaforhandlerne mislykkes i København, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund til Teknisk Ukeblad.

– Hvis togradersmålet blir lagt inn i en ny klimaavtale, er da døren lukket for mer oljeproduksjon i nord?

– Med en avtale som sier to grader, er det en naturlig konsekvens at døren er lukket, sier Haltbrekken.

– Ikke tildele områder

Naturvernforbundet mener Norge må gjøre drastiske valg dersom vi skal nå togradersmålet.

Naturvernforbundet mener Norge må gjøre drastiske valg dersom vi skal nå togradersmålet. ENERGIFORBRUK TIL 2030: Dette er hva IEA ser for seg av energiforbruk i sitt 450-scenario. Bruken av fossil energi faller noe etter 2020.

– På sikt må vi det. Vi må begynne med å ikke tildele nye områder, i alle fall ikke i nord. Vi ønsker ikke å stenge kranene i Nordsjøen, men hvis oljeindustrien skal få ture fram som de vil kommer Norge til å ha høye utslipp fortsatt i en periode hvor våre utslipp skal være tilnærmet null, sier leder Haltbrekken.

– Utvinningen i Lofoten vil holde på til 2040-2050, og da skal vi ha redusert utslippene til null. Med togradersmålet går ikke dette i hop, legger han til.

Krever mindre fossil energi

Naturverneren viser til Det internasjonale energibyrået IEAs regnestykker i deres 450-scenario, altså byråets mest «klimavennlige» scenario: Les mer her

– Etter 2020 går det fossile energiforbruket i verden ned i IEAs 450-scenario, sier Haltbrekken, som mener at dette scenarioet ikke er nok for å nå togradersmålet.

– Man bruker ofte IEAs 450-scenario som et togradersscenario. Det er det ikke. Med 450 ppm er det bare femti prosent sjanse for å nå togradersmålet, sier han.

– Skjønner Statoil

Haakon Vennemo i Sensible Research forstår at oljeselskaper som Statoil tenker som de gjør.

– Jeg skjønner veldig godt at Helge Lund tenker som han gjør. Jeg skjønner godt at de legger til grunn det mest sannsynlige, og at togradersmålet kanskje ikke er det mest sannsynlige, sier Vennemo. – Men jeg kan ha et inntrykk av at man i liten grad tar inn over seg muligheten for en radikal omlegging fra 2020 mot 80 prosent lavere utslipp i 2050. Dette er det jo lettere å si enn å gjennomføre, men det er jo det man sier.

– Jeg skjønner veldig godt at Helge Lund tenker som han gjør. Jeg skjønner godt at de legger til grunn det mest sannsynlige, og at togradersmålet kanskje ikke er det mest sannsynlige, sier Vennemo. – Men jeg kan ha et inntrykk av at man i liten grad tar inn over seg muligheten for en radikal omlegging fra 2020 mot 80 prosent lavere utslipp i 2050. Dette er det jo lettere å si enn å gjennomføre, men det er jo det man sier. SPÅDOMMER: Naturvernforbundets regnestykke over hva som ville skjedd med investeringene på sokkelen dersom et fem års moratorium hadde blitt innført i 2004.

Foreslo moratorium

Naturvernforbundet har tidligere foreslått fem års moratorium på norsk sokkel, altså en pause i tildelingen av nye felter.

– Vi har gjort en beregning på hva dette ville ha ført til for investeringene på norsk sokkel hvis det hadde vært pause siste fem år. Det hadde gitt 5-6 prosent mindre investeringer. Hvis vi skal bygge ut Lofoten kommer jo de store investeringene ikke på mange år, sier Haltbrekken.

– Men det er vanskelig for oljebransjen å stenge ned og så starte opp igjen om fem år?

– Det som er viktig der er at vi får en omstilling i norsk industri. Aker Verdal er et godt eksempel. De har bygget understell for oljeindustrien. Nå bruker de kompetansen til å bygge understell for offshore vindkraft, sier Haltbrekken.

Følg vår klimablogg

Teknisk Ukeblad skriver også om klimadebatten på Teknisk Blogg fram mot klimatoppmøtet i København.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.