Dagens silisiumbaserte teknologi har vist en fenomenal evne til videreutvikling, men de fleste eksperter er enige om at den nærmer seg en grense som ikke kan passeres. Derfor leter alle de store elektronikkselskapene etter en avløser som kan overta.
Nanobrikker er det nye slagordet på dette området. Selv om dagen teknologi også kan måles i nanometer, 130 sådanne, er det her snakk dimensjoner som er ned mot hundredelen av dagens.
Ufattelig tynt
Den nye konstruksjonsteknikken skal også være vesentlig enklere enn dagens, som krever en lang rekke kostbare produksjonstrinn. Den består at et nett av ufattelig tynne ledere som ender opp i elektroniske brytere med en tykkelse på et molekyl.
- Dette arbeidet demonstrerer for første gang at molekyler kan brukes som elementer i elektroniske logiske kretser, sier James R. Heath, professor i kjemi på UCLA og direktør ved California Nanosystems Institute.
I klærne
Forskerne ved HP og UCLA har greid å produsere et ledningsnett i nanoskala og så plassere svitsjbare molekyler i nettets krysningspunkter. Nettet kan deles opp i mindre funksjonelle deler som hver kan ta seg av ulike typer kalkulasjoner. På den måten unngår de å forstyrre hverandre med den elektrisk interferens.
Ifølge HP kan denne teknologien brukes for å lage datamaskiner som er mindre enn en bakterie. Om ti år kan slike ultrasmå maskiner veves inn i klærne til folk. Fordi de er så billige å produsere, kan de skreddersys for alle mulig tenkelige formål.