MENINGER

Kommentar: Målestokken på gode og dårlige tider

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
29. aug. 2007 - 15:02

Mens arkitektene jubler over hett arbeidsmarked, følger stadig flere i byggenæringen med på markedet for arkitekttjenester og arkitektkontorenes ordreinngang. De som har fulgt markedet en stund, vet at når arkitektene begynner å få lite å gjøre, og nyansettelsene stopper opp, er det på tide å stramme inn. Administrerende direktør Jostein Fyhn i Arkitektbedriftene i Norge mener toppen er nær.

Nå melder stadig flere arkitektkontor at de velger oppdrag med tanke på framtidig nedgang og det er oppdrag innen offentlig sektor som i første omgang velges som sikkert kort. Det er bra for det offentlige, men på sikt er det på langt nær nok arbeid for alle. Nedgangen vil komme. Nå ber både arkitektbransjen og byggenæringen staten om å bruke sin makt til å regulere markedet ved å holde igjen store prosjekt til nedgangstidene.

En ny undersøkelse under ledelse av BI-professor Torger Reve viser at byggenæringen er enda større en tidligere antatt. Hvis man inkluderer både byggevareindustri og -handel samt eiendomsnæringen utgjør byggenæringen nå 14 prosent av verdiskapingen i Norge. Bare oljenæringen er større. Nå roper Reve varsku og mener det er på tide å se på hele byggenæringen med andre øyne. Blant annet med tanke på at den i nedgangstider er overlatt til seg selv mens det i gode tider forventes at næringen stiller opp når det offentlige skal bygge. Denne diskusjonen har vært jevnlig oppe i forbindelse skole- og barnehageutbyggingen der politikere har slåss om å få komme til orde for å skjelle ut byggenæringen som uansvarlig og grådig. Reve mener offentlige utbyggere ville fått både billigere bygg og en mer stabil og livskraftig næring ved å planlegge litt bedre.

Det eneste positive med at arkitektene får færre private oppdrag, er at arkitektbemanningen i kommuner og fylker blir bedre. Dette skaper i dag både problem i forhold til saksbehandlingstid og kompetanse og prosjekter legges på vent.

Også direktøren i Byggenæringens landsforbund, Sverre A. Larssen, er opptatt av at aktiviteten i offentlige prosjekter øker så fort signaler om nedgang for arkitektene dukker opp. Det burde ikke være så veldig vanskelig å spre de offentlige prosjektene litt utover. VI har flere gode eksempler på at forsering av bygge- og anleggsprosjekt i dårlige tider har vært lønnsomt. Det er nok av offentlige oppgaver som venter. Både barnehager, skoler og veier venter på å bli gjennomført.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.