BYGG

Kommunene skal bygge over 7000 nye omsorgsplasser

KS har kartlagt hvor mange nye omsorgs- og sykehjemsplasser som skal bygges de neste årene.

I Alta bygges et nytt omsorgssenter med 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser. Bildet av byggeplassen ble tatt i juni 2018.
I Alta bygges et nytt omsorgssenter med 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser. Bildet av byggeplassen ble tatt i juni 2018. Foto: Tuva Strøm Johannessen
12. sep. 2018 - 10:14

Fram til 2021 vil kommunene bygge rundt 7.100 nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Samtidig blir rundt 3.300 plasser lagt ned.

I tillegg skal 4.500 heldøgns omsorgsplasser rehabiliteres. Det viser en kartlegging KS har foretatt i 224 av 422 kommuner. 

Så langt ser det ut som om 2024 vil bli et toppår når det kommer til forsinkelser og innstillinger på norsk jernbane.
Les også

Går mot dystre togrekorder

– Den største forskjellen fra tidligere års undersøkelser er at antall plasser som planlegges rehabilitert og modernisert, har økt en god del, sier fagleder Anne Gamme i KS, kommunesektorens organisasjon.

Kun tilskudd til nye plasser

I februar overkjørte stortingsflertallet regjeringens planer om ikke å gi tilskudd til rehabilitering av gamle plasser, kun tilskudd til nye.

Fasit er altså 3.800 nye omsorgsplasser de neste årene. I tallene tas det høyde for at den samme utviklingen skjer i de kommunene som ikke har svart på undersøkelsen.

Mellom 2013 og 2017 falt antallet syke- og aldershjemsplasser med 2,5 prosent. I dag finnes det i overkant av 40.000 slike plasser på landsbasis. I tillegg kommer omsorgsplasser til psykisk syke og psykisk og fysisk utviklingshemmede.

Uforutsigbart med ny teknologi

Anne Gamme er myndighetskontakt og fagleder ved helse og velferd i KS. <i>Foto:  KS</i>
Anne Gamme er myndighetskontakt og fagleder ved helse og velferd i KS. Foto:  KS

Gamme forteller er til TU Bygg at tallene i deres undersøkelse må tolkes med varsomhet. Årsakene til det er flere, fremkommer det av rapporten fra undersøkelsen.

«Flere kommuner peker på at kommunesammenslåingene gjør det vanskelig å vurdere behovene og legge konkrete planer fremover i tid.»

Gjerdrum-skredet er et eksempel på hvordan naturkatastrofer kan skape behov for umiddelbar evakuering.
Les også

Ny veileder skal styrke kommunenes beredskap mot naturkatastrofer

Videre står det også beskrevet at det er kommuner som opplever at den raske velferdsteknologiske utviklingen gjør det vanskelig å forutsi hvor mye teknologi påvirke tjenestene i fremtiden.

«.. blant annet fordi velferdsteknologi vil gjøre det mulig å tilby heldøgns omsorg i eget hjem i stadig større utstrekning».

Hvor mange kommuner som opplever disse årsakene, har ikke Gamme tall på.

– Vi vet at det er krevende for kommunene å planlegge fremover i tid av disse nevnte årsakene, og KS jobber sammen med kommunene for å utvikle bedre verktøy for å kunne dimensjonere behovet fremover, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.