NYHETER

Komplett reguleringssløyfe for alle

Finn Haugens nye lærebok Reguleringsteknikk snur opp ned på konvensjonell rekkefølge av stoffet.

Finn Haugens bok Reguleringsteknikk setter de praktiske eksemplene i fokus, teorien må finne seg i å spille andre fiolin.
Finn Haugens bok Reguleringsteknikk setter de praktiske eksemplene i fokus, teorien må finne seg i å spille andre fiolin. Bilde: Automatisering
12. feb. 2013 - 20:05
Vis mer

Porsgrunn: Den starter med praktiske eksempler som kaskade- og forholdsregulering, stort sett kjemisk fri for teoretiske og mattematiske utbroderinger.

 

Papir står sterkt

 

Utover i boken kommer teorien gradvis inn, og mot slutten kommer de tyngre betraktningene på banen.

 

Forfatteren, som blant annet underviser på Høyskolen i Telemark, forteller at majoriteten av studentene fortsatt foretrekker lærebøker på papir.

- Rundt 70 prosent av mine egne studenter forteller at de skriver ut lærestoff når det blir distribuert elektronisk, for eksempel som pdf, sier Haugen til Automatisering.

 

Tar hele sløyfen

 

Læreboken dekker grunnleggende reguleringsteknikk for høgskolene, men skal også være en fagbok for praktiserende ingeniører.

 

Haugen forteller at boken dekker komponentene i en komplett reguleringssløyfe, det vil si automatiseringsutstyr, sensorer for blant annet temperatur, strøm, nivå og trykk, aktuatorer (pådragsorganer) som ventiler, pumper og varmeelementer, samt målefiltrering på en systematisk måte.

 

Den beskriver også PID-regulering og diverse metoder for regulatorinnstilling, med mange illustrative eksempler.

 

Eksempelets makt

 

Andre temaer er foroverkopling, kaskaderegulering, reguleringsstrukturer for prosessanlegg, enkel prosessmodellering og prosessdynamikk. Boken gir mange reelle eksempler på disse temaene, mener forfatteren.

 

I slutten av hvert kapittel er det oppgaver med detaljerte løsninger, samt en nyttig sjekkliste med enkle spørsmål og svar.

 

Supplerende simulatorer

 

Ifølge Haugen er bokens matematiske grunnlag stort sett enkle differensiallikninger, og ikke Laplace-teori (etter den franske matematikeren Laplace). Forfatteren demonstrerer at denne matematikken er tilstrekkelig for å beskrive de viktigste temaene innenfor grunnleggende reguleringsteknikk. Han forklarer at det er lagt vekt på at boken skal være lettlest, med et direkte og presist språk.

 

Haugen har utviklet læremidler i form av interaktive sanntidssimulatorer, samlet i biblioteket SimView, samt undervisningsvideoer. Disse supplerer boken og er fritt tilgjengelige på http://techteach.no.

Bokas nettside er http://techteach.no/publications/books/reguleringsteknikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.