I dag snakker vi med vinnerne av Teknisk Ukeblads Norwegian Tech Awards 2023, forretningsutvikler Tom Erik Holmen og utviklingssjef Øystein Lintvedt om utviklingen av det norske luftvernsystemet Nasams - National Advanced Surface-to-Air Missile System.
Systemet ble utviklet i et svært vellykket trekantsamarbeid mellom Forsvaret, FFI og industrien og tatt i bruk allerede på midten av 90-tallet. Det var et svar på spesielle norske forhold som det den gangen ikke fantes noe system som kunne forvare. Idegrunnlaget, som ble tenkt ut allerede den gangen, har tålt tidens tann, selv om systemet er kraftig videreutviklet fram til i dag og vil fortsette å utvikles i årene framover.
Allerede fra start var ideen å bruke eksisterende luft til luft missiler som viste seg ypperligere selv når de ble skutt ut gra bakken.
Den norske topografien var og er en utfordring når det kommer kryssermissiler, fly og helikoptere og etter hvert droner. Derfor tenkte man fra start å utvikle et nettverksbasert system. De ulike enhetene som radarer, utskytningsenheter og kontrollsystemer snakker sammen i sanntid og kommuniserer videre. Det betyr at man kan se mål med flere radarer og til sammen danne et godt bilde. Systemet kan avgjøre hvilken utskytinngsstasjon som er best egnet til å treffe målet. Det har vist seg i Ukraina hvor Nasams har fungert i virkeligheten bedre enn noen tester. De to vil ikke si så mye om treffraten annet enn at den er godt over 90 prosent og at systemet har skutt ned over 200 krysserraketter og droner.
Selv om rakettene de bruker er amerikanske har de nå utviklet en variant med kraftigere rakettmotor fra Nammo på Raufoss som har lenger rekkevidde og når høyere enn dagens missiler. De gjør det enda farligere å operere over land hvor Nasams er utplassert og det er tydelig over Ukraina hvor russerne nesten har sluttet å fly.
Nasams er nå solgt til 13 land, og over 120 komplette systemer er levert.
Teknisk sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.
Derfor stopper ikke sensorer bilen fra å kjøre i en vegg