Kongsberg Gruppen rapporterer god omsetningsvekst i alle divisjoner i årets andre kvartal.
– Vi har lagt bak oss nok et solid kvartal. Driftsinntektene økte, og lønnsomheten var god. Vi opplever høy etterspørsel etter våre løsninger, både fra sivile og forsvarskunder, sier konsernsjef og administrerende direktør Geir Håøy.
Kort tid etter at åpningen på Oslo Børs onsdag, hadde Kongsberg Gruppens aksjekurs steget rundt åtte prosent siden tirsdagens sluttkurs. Selskapet avsluttet dagen med en oppgang på 11,1 prosent.
På ett år har aksjeverdien mer enn doblet seg.
Økt omsetning
Omsetningen økte fra 9,614 til 11,589 milliarder kroner. Driftsresultatet (EBIT) økte fra 1,038 til 1,448 milliarder kroner.
Gruppen hadde en EBITDA-resultat på 1,815 milliarder kroner. Ifølge Dagens Næringsliv er dette 12 prosent mer en det analytikerne ventet.
Nye kontrakter
Kvartalsrapporten viser at det var høy aktivitet innen luftvern- og missilleveranser 2. kvartalet. I en børsmelding viser gruppen til at det ble signerte flere nye kontrakter på luftvernsystemet Nasams.
Den første gjaldt en utvidelse og modernisering av Spanias eksisterende luftvernsystem, mens den andre var for luftvern til Norge – i tråd med planene lagt fram i Forsvarets langtidsplan. Konsernet inngikk også en avtale for leveranse av Joint Strike Missile (JSM) til det amerikanske luftforsvaret.
– US Air Force er den desidert største kjøperen av F-35 kampfly, og deres valg av JSM vil kunne bli en betydelig inntektsdriver for forsvarsområdet i årene som kommer, sier Håøy.
Mer utenlandsk samarbeid
Forrige uke signerte også Kongsberg Gruppen og Forsvarsmateriell en kontrakt for utvikling av missilsystemet Supersonic Strike Missile (3SM). Tyske Diehl Defence og MBDA Deutschland er involvert som partnere.
– Jeg tror vi kommer til å se mer av denne typen bilaterale og multilaterale samarbeid fremover fordi anskaffelser av forsvarsutstyr er dyrt, og hvis alle nasjoner skal skape sine egne plattformer, fly og båter, blir det helt umulig.
– Hva er planen for neste kvartal?
– Det blir den store jobben med å levere i henhold til de planene og forpliktelsene vi har, og selvfølgelig å forberede oss på 2025, 2026... helt frem til 2033, hvor vi skal levere en betydelig økning på topplinjen til Kongsberg, sier Håøy.
Missilproduksjon
I juni åpnet konsernet missilproduksjonsenheten Nexus.
– Overflyttingen til ny fasilitet, samt naturlig fasing i kontraktsporteføljen, bremser veksten noe det neste kvartalet før veksten tar seg opp igjen, heter det i kvartalsrapporten.
Kontaktet Kongsberg-konkurrent: Forsvaret ber om tilbud på luftvern fra USA