FORSVAR

Kongsberg Gruppen sikret seg milliardkontrakt med det amerikanske flyvåpenet

Kongsberg Defence & Aerospace har inngått kontrakt verd 141 millioner dollar med det amerikanske flyvåpenet om levering av raketter.

Kongsberg skal levere Joint Strike Missiles (JSM) til amerikanernes F-35A kampfly.
Kongsberg skal levere Joint Strike Missiles (JSM) til amerikanernes F-35A kampfly. Foto: Staff Sgt. Alex Echols
3. juni 2024 - 08:23

Det opplyser selskapet i en børsmelding mandag morgen. Kontraktssummen utgjør inntil 1,48 milliarder norske kroner.

Avtalen omfatter leveranse av Joint Strike Missiles (JSM) til amerikanernes F-35A kampfly.

Kontrakten er en såkalt Undefinitized Contract Action (UCA), som refererer til en type forsvarsanskaffelse hvor kontraktsvilkårene ikke er fullstendig fastsatt på inngåelsestidspunktet. Det er en type kontrakt som brukes når leveranse haster.

Det vil si at enkelte detaljer som pris, spesifikasjoner og leveringsbetingelser, ikke nødvendigvis er fastsatt, men Kongsberg Defence har fått grønt lys til å begynne produksjonen.

Felles militære kapabiliteter

I en pressemelding skriver selskapet at de er svært glade for at US Air Force – som verdens største operatør av F-35A Lightning II – har besluttet å anskaffe JSM.

– Valget av JSM både av USAF og Luftforsvaret støtter fullt ut Natos visjon om felles militære kapabiliteter for allierte nasjoner, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

JSM er et langtrekkende presisjonsmissil som brukes til å ramme overflatemål. Det er utviklet i et samarbeid mellom KDA og Forsvaret.

JSM er utstyrt med jetmotor, vinger og evnen til å manøvrere seg frem til mål. Det er utviklet spesielt for å passe til F-35, hvor det fraktes i flyets innvendige våpenrom for å sikre at flyets radarprofil forblir lav. 

Teknologiredaktør i Teknisk Ukeblad, Jan M. Moberg, med trofeet som skal deles ut på Kongsberg 20. juni. Nå etterlyser han gode forslag til kandidater. En jury vurderer de seks beste forslagene. Trofeet er utviklet av kunstneren Geir Tokle.
Les også

Norwegian Tech Award: Jakter flere kandidater til prestisjepris

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.