Kongsberggruppen er i ferd med å inngå den største enkeltkontrakten i konsernets over 200 år lange historie.
Kongsberg er blant selskapene som er plukket ut til å levere teknologi til Qatars kommende kjøretøyprogram. Kongsberg skal levere tårnløsninger, og digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede personellkjøretøy (PPK) levert av franske Nexter de kommende åtte årene.
– Kjøretøysprogrammet vil bli Kongsbergs største enkeltavtale noensinne og medfører omfattende norsk verdiskapning og høyteknologiske arbeidsplasser i mange år fremover. Potensialet er i størrelsesorden 15 milliarder kroner for Kongsberg. Om lag 15 000 norske årsverk og mer enn 170 norske små- og mellomstore virksomheter vil bli involvert i programmet over de neste åtte årene, sier konsernsjef Geir Håøy i en pressemelding.
Våpenstasjoner og tårn
Kongsberg skal levere sine fjernstyrte våpenstasjoner Protector RWS i tillegg til fjernstyrte tårn, såkalte Medium Caliber Turret (MCT).
Protector er en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser. Kongsberg har levert nærmere 20.000 fjernstyrte våpenstasjoner til 19 nasjoner siden 2001. Et flertall av dem er solgt til det amerikanske forsvaret gjennom de ulike Crows-programmene som har pågått i snart ti år.
Et nytt skudd på Protector-stammen er det ubemannede tårnet (MCT-30) med en videreutviklet Bushmaster II 30 mm-maskinkanon på det pansrede personellkjøretøyet Stryker. Den første av åtte testenheter ble rullet ut fra General Dynamics Land Systems-hovedkvarteret nord for Detroit i slutten av oktober.
Kongsberg startet MCT-satsingen i 2009, da de så en gryende trend mot ikke bare ubemannede våpenstasjoner, men også ubemannede tårn. Fram til nå har det blitt inngått kontrakt om å innføre tårnet til én av ni Stryker-brigader. Med unntak av ammunisjonshåndteringssystemet og selve kanonen, er tårnløsningen en helnorsk design. Kongsberg har tidligere antydet at dette kan være et steg mot et helautonomt stridskjøretøy.
Nå skal altså fjernstyrte tårn og våpenstasjoner integreres også på franske kjøretøy. Qatar inngikk en intensjonsavtale med Nexter Systems om 490 VBCI («Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie») i forskjellige versjoner i desember i fjor. Nexter hadde håpet at samarbeidet på det såkalte Al Rayyan-programmet ville føre til at det også ble kjøpt inn deres ubemannede T40CT-tårn, men slik ble det altså ikke.
- «Et svar på en stadig mer alvorlig sikkerhetssituasjon»: Japan kjøper JSM-missiler
Enorm verdi
I tillegg til tårnløsningene innbefatter avtalen med Qatar også leveranse av integrerte digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger for kjøretøyene.
Kongsberg opplyser at de sammen med Qatars myndigheter har etablert et eget selskap for teknologiutviklingsprogrammer som heter BK Systems. Hovedkontoret er lagt til Qatar Science & Technology Park, med sjef fra Kongsberg.
Til sammenligning har Kongsberg tidligere anslått at det nye missilet JSM, konstruert for å kunne bæres internt i F-35, har et eksportpotensial på rundt 20-25 milliarder kroner - men dette er fordelt over kanskje så mye som 30 år.
– Når vi snakker om eksportverdi, er dette enestående. Ja, det er riktig at JSM har et større potensial, men foreløpig er det ikke inngått noen kontrakter. Qatar-avtalen viser at norsk forsvarsindustri kan lykkes igjen. Dette er et resultat av et meget langsiktig og tett samarbeid også med andre industripartnere, sier direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI) til Teknisk Ukeblad.
Den videre prosessen i Qatar vil nå være detaljering og sluttforhandlinger før endelig kontrakt inngås for programmet.
– Dette blir definitivt den største enkeltkontrakten for oss noen gang. Den vil vel komme høyt opp på lista over norske eksportkontrakter uavhengig av bransje. Det viser at norsk teknologi er etterspurt og kan vinne fram i sterk internasjonal konkurranse, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberggruppen.