I januar kjøpte Kongsberg Gruppen opp Nemo fra Apply, og integrerte subseaselskapet i Kongsberg Oil & Gas Technologies AS (KOGT). KOGT annonserte i dag at de har blitt tildelt en kontrakt fra Statoil til Polarled-prosjektet.
– Dette hadde vi nok ikke klart uten Nemo-oppkjøpet. Med Nemo ble vi godt posisjonert, sier administrerende direktør, Pål Helsing til Teknisk Ukeblad.
Avtalen med Statoil innebærer leveranse av undervannsstrukturer, koblingssystemer og forgreininger til Polarled gassrørledning.
Kontrakten er inngått med Statoil på vegne av partnerne i samarbeidsprosjektet Polarled.
Les også: 1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel
– Stor og viktig kontrakt
Polarled er en 480 kilometer lang rørledning, som går fra Norskehavet med utgangspunkt i det Statoil-opererte Aasta Hansteen-feltet. Gassrørledningen går derfra og knytter Aasta Hansteen sammen med prosessanlegget i Nyhamna.
- Dette er en viktig kontrakt fordi vi har gjort dette oppkjøpet for å vokse og bli sterke innen undervannssegmentet. Kontrakten er betydelig og har tre års perspektiv. Det gir en viktig basis for videre jobb fremover. Det bekrefter vår konkurransekraft, og gir trygghet, sier han.
Rørledningen gjør det mulig å bygge ut Aasta Hansteen og andre felt i Norskehavet.
Polarled har også en forgrening til Statoils Kristin-felt, og leveransen omfatter også strukturer og koplingspunkter for denne forgreiningen. Oppstart på prosjektet skjer umiddelbart og prosjektet vil strekke seg over tre år.
Polarled: Klart for milliardutbygging i Norskehavet
Lysaker og Storbritannia
Engineering vil foregå hos KOGT på Lysaker, mens fabrikasjon vil bli utført av underleverandører både i Storbritannia og Norge.
– Dette viser at Kongsberg har den nødvendige kompetansen for å løse nye utfordringer ved fremtidige subseaprosjekter, både når det gjelder utbygging av eksisterende og nye felt. Kontrakten bekrefter vår posisjon som en betydelig subsea-aktør på den norske kontinentalsokkelen, sier han videre.
Polarled-prosjektet består av et consortium med oljeselskapene Statoil, Petoro, OMV, Shell, Total, RWE Dea, Conoco Phillips, Edison, Maersk Oil og GDF Suez.
Les også: