IT

Konkurrentene priser norske Acano for deres videokonferanseløsning

Lar ulike løsninger snakke med hverandre.

Fryd og gammen i videomøtebransjen: Selv konkurrentene er enige i at norske Acano har gjort en god jobb med å få videomøter til å fungere på tvers av gamle tekniske barriærer. Fra venstre; teamleder for samordnet kommunikasjon i Atea Øyvind Rusten,  senior direktør i Cisco Jacob Nordan, sjefen for Acano, Odd Jonny Winge og på video fra Lync via Acano til Ateas Cisco-baserte videomøterom, direktør for Office-divisjonen i Microsoft Anna Olsson.
Fryd og gammen i videomøtebransjen: Selv konkurrentene er enige i at norske Acano har gjort en god jobb med å få videomøter til å fungere på tvers av gamle tekniske barriærer. Fra venstre; teamleder for samordnet kommunikasjon i Atea Øyvind Rusten, senior direktør i Cisco Jacob Nordan, sjefen for Acano, Odd Jonny Winge og på video fra Lync via Acano til Ateas Cisco-baserte videomøterom, direktør for Office-divisjonen i Microsoft Anna Olsson. Bilde: ORV
21. okt. 2014 - 10:52

Veksten i antall brukere av videokommunikasjon er eksponentiell. Og langt større enn det verdien i markedet tyder på.

Norge i teten

Prisene faller med billigere utstyr og svært billig PC-basert programvare. Norsk industri er i en lederposisjon i denne utviklingen.

– Endelig har teknologien tatt igjen reklamevideoene denne bransjen brukte i markedsføringen for ti år siden. Det sier sjefen for det norske videokonferanseselskapet Acano, Odd Jonny Winge. Det er ett av mange selskaper som har sprunget ut fra Tandberg/Cisco.

Vi møter han sammen med senior direktør i Cisco Jacob Nordan og teamleder for samordnet kommunikasjon i Atea, Øyvind Rusten, på ett av Ateas mange videomøterom.

Anna Olsson, som er direktør for Office-divisjonen i Microsoft, er med på video fra sin kontorpult på Lysaker.

Les også: Norsk Skype-konkurrent kaprer 3000 kunder hver dag

Flere bruker video

Problemet til nå har vært å kommunisere på tvers av plattformene. Det har ikke vært på langt nær så enkelt som reklamen har hevdet.

Det å gå fra telefon, hvor alle kan ringe til alle, har ikke vært enkelt. Norske Acano har spesialisert seg på å snakke med alle.

De har utviklet det som kan sammenliknes med å være en telefonsentral for video. Det setter til og med konkurrentene pris på.

Selskapet har fått over 200 kunder siden de startet opp i 2013. Det kan jo høres beskjedent ut, men når kundene i snitt har 10.000 ansatte blir det høye brukertall.

Nå skal de i samtaler med en farmasøytisk bedrift med 130.000 ansatte som trenger å koble alle de Lync-utstyrte PC-ene til folk med sine Cisco-baserte møterom rundt om i verden.

– Det at vi brukes som tjenesteplattform er med å gjøre disse tallene enda høyere. Når noen ringer inn med et annet videomøtesystem kan vi oversette strømmen slik at alle kan kommunisere på sin plattform. Nettskybaserte tjenester har fjernet et klassisk problem med videomøter, nemlig skala. Det var en alvorlig begrensing på hvor mange som kunne bruke utstyret. Slik er det ikke lenger. Det som før var dyr og proprietær maskinvare med begrenset kapasitet er nå programvaretjenester som kjører i nettskyen og som skalerer etter behov, sier Winge.

Les også: Allsidig maskin for videokonferanser utviklet i Norge

Microsoft hersker på skrivebordet

En av de svært viktige nye videokommunikasjonsløsningene er Microsofts Lync. Programvaren har på få år blitt en standard for alle med deres Office-plattform, og det er mange.

Utfordringen har vært å ringe fra de millionene av PC-ene, og etter hvert mobilene, til de tradisjonelle møteromsystemene hvor Cisco og konkurrentene deres råder grunnen.

– Det er ikke noe problem for meg, som dere ser. Jeg sitter på en PC på jobben og ringer inn i Ateas Cisco-baserte plattform ved hjelp av Acano og snakker med dere, sier direktør for Office i Microsoft Norge Anna Olsen.  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Til og med advokatene

Acano har til og med klart å overtale noen advokatselskaper til å ta i bruk video.

Den bransjen er tradisjonelt svært bundet til telefonmøter, men de som har tatt i bruk videomøter ønsker seg ikke tilbake.

– Det at noen i denne bransjen har gått foran med video har utløst interesse hos mange av de andre. Jeg tror dette er et eksempel på at en så konservativ og tradisjonsbundet bransje lar seg snu når de finner teknologi de kan ha nytte av. Da snur det raskt. Samtidig er det viktig at de får støtte i starten. Litt enkel forklaring er ofte alt som skal til for å få videotoget i gang, sier Winge.

Les også: Ikke gjør dette når du innkaller til møter

Ikke stort nok til nå

– Hvis vi ser oss bakover har ikke markedet vært stort nok ennå. Vi og andre har tatt vare på den kundebasen vi har hatt i forretningsmarkedet og da spesielt møtesystemer. Men etter hvert som alle får tilgang til video kan vi ikke ha en situasjon hvor folk ikke kan videokommunisere med alle de ønsker. Vi som industri er ikke tjent med at vi må bruke ulike tolketjenester i fremtiden, sier Norden.

– Det er nok riktig, men det er også svært viktig å fjerne kompleksiteten i brukeropplevelsen. Video må være like enkelt som telefon. Den viktigste konkurrenten vi har nå er ikke hverandre, men folks vaner. Flere må bli oppmerksomme på fordelene med videokommunikasjon, men vi kommer til å få drahjelp fra en ny generasjon som er vokst opp med slike løsninger, sier Winge.

Får fart i møterommene

Acano har fått den engelske mobilgiganten Vodaphone som kunde. De hadde rundt 3000 videomøterom, stort sett med Cisco-utstyr.

Bruken av disse har vokst voldsomt etter at de nå kan kommunisere med Lync-klienter. De har gått fra ingen slik kommunikasjon til 1,4 millioner minutter mellom de to plattformene på kort tid.

– Svært mange tiltrekkes av veksten i dette markedet, som spenner fra gratis til dyrt. Jeg tror vi kommer til å se en ganske brutal konsolidering de neste årene, sier Winge.

– Noen må jo betale på en eller annen måte, selv om det er blitt både billig, brukervennlig og tilgjengelig, sier Olsen.

Les også:

Atea-sjefen slakter analytikernes «megatrender»

Norske krypto-selskaper gjør det skarpt etter Snowden-avsløringene

"Det er to steder man ser til når det gjelder videokonferanser: Silicon Valley og Oslo"

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.