PRODUKSJON

Konkurs etter lureri

Ole K. Helgesen
19. sep. 2005 - 08:07

Bedriften som skulle bringe teglsteinproduksjon tilbake til Rogaland, gikk konkurs på grunn av høye vedlikeholdskostnader med nyanskaffet utstyr.

Jærtegl har hatt en rekke problemer med produksjonsanlegget som ble kjøpt brukt fra England. Et større maskinhavari torsdag sist uke var spikeren i kista til steinprodusenten.



15 år gammelt utstyr

Jærtegl ble fortalt at utstyret var i topp stand. Og det skulle ikke være mer enn to år gammelt. Men det viste seg at PLS-styringssystemet var minst 15 til 20 år gammelt. I tillegg var anlegget langt fra så automatisert som selgeren påstod.

- Vi måtte ha 12 ansatte til å drive det selv om det egentlig ikke skulle være nødvendig med mer enn fem eller seks. Dette har gitt oss mye høyere kostnader enn forventet. Det er riktig å si at vi føler oss temmelig lurt, sier Lars Brunes, styreleder i Jærtegl As. Han ønsker imidlertid ikke å oppgi navnet til bedriften som solgte dem utstyret.



Stadige sammenbrudd

–Vi har hatt problemer med hele anlegget, men det er spesielt ekstruderen som har gitt oss hodebry. Vakuummaskinen som skal produsere teglstein med huller har brutt sammen flere ganger. Og når hovedakslingen gikk, var det over og ut for bedriften, sier styrelederen.

Høy gjeld og kvalitetsproblemer

Jærtegl har slitt med større utgifter og lavere inntekter enn forventet siden oppstaren i begynnelsen av 2004. Lenge hadde bedriften også problemer med kvaliteten i steinen.

–Vi fikk ikke korrekt størrelse på steinene. De krympet ikke tilstrekkelig etter varmebehandlingen og tørkingen. Det viste seg etter hvert at leiren inneholdt for mye sand. Leverandøren vår hadde truffet en åre med sand, og mye av denne kom med i leveransen. Dermed ble blandingen feil, forklarer Brunes.

Han forteller videre at de nå hadde begynt å produsere veldig god stein og at den under tester hos SINTEF viste potensial til å bli Norges eneste EU-godkjente teglstein.

Skryter av naturgass

Jærtegl ble i mai 2004 markedsført som en stor bruker av landdistribuert naturgass i Rogaland. Brunes understreker at valget av naturgass ikke har bidratt til de uforutsette utgiftene.

–Vi har bare brukt gass til varmebehandling i ovnene og tørking. Denne delen av produksjonen har gått smertefritt. I tillegg har kostnadene for gass vært svært forutsigbare, sier han.

Tror på fortsettelse

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Brunes har tro på at det finnes noen som er interesserte i å fortsette driften på teglsteinfabrikken. – Verket står klart til de som ønsker å overta. Men det er nødvendig med omfattende forbedringer i utstyret, avslutter han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.