data
Fallet i aksjekurser og alle IT-folkene som er satt på porten, betyr ikke at informasjonsteknologien har fått mindre betydning for samfunnet. .com-kollapsen, som begynte i fjor har holdt fram i år, samtidig som bedriftene og det offentlige fortsetter å flytte forretningsprosesser over på nettet. Ved utgangen av dette året er samfunnet mye mer online enn det var ved begynnelsen av året, og det er ingen grunn til å tro at denne trenden vil stoppe opp. Nettet er blitt en av de viktigste måtene å rasjonalisere virksomheten på, og vi har bare så vidt begynt å tappe av mulighetene.
Kutte kostnader
Stadig flere deler at IT-samfunnet preges av modenhet. "Alle" har PC og mobiltelefon. De store hullene er fylt opp, og nå er det erstatningssalget som holder deler av bransjen i gang. Heldigvis for IT-selgerne er den tekniske utviklingen raskere enn noen gang, slik at behovet for teknisk fornyelse melder seg på banen med få års mellomrom. Den mest ekstreme versjonen av dette er synlig for alle som driver med dataspill. De ønsker seg nytt videokort to, tre ganger i året for å unngå å bli hengende etter i utviklingen.
Det som fremfor alt selger i dag er utstyr og tjenester som kan bidra til å senke IT-kostnadene. Konsolidering er "the name of the game". Etter tiår med investeringer i likt og ulikt på IT-siden, sitter næringslivet med et utall programvareløsninger som kjører på mange forskjellige plattformer. Samtidig er utstyret spredd rundt i bedriftene i form av store og små servere og klienter av alle slag. Sparepotensialet ved å samle seg om færre plattformer på alle nivåer, både av maskinvare og programvare, og samle mest mulig geografisk, er formidabelt.
Bransjer flyter sammen
Konsolidering på et høyt nivå bedrives også i en IT-bransje som preges av modenhet. Etter at tusen blomster har blomstret lenge, for å omskrive Mao litt, er det behov for å konsentrere buketten. HP har fusjonert med Compaq og IBM har kjøpt konsulentene i PWC. Alt etter læreboka for modne industrier.
Den tekniske konsolideringen har også tatt et skritt videre dette året. Digitalisering gjør at det blir stadig mindre forskjell på bransjene. Det som før var databransje, telekom og forbrukerelektronikk er i ferd med å flyte sammen. Få enkeltfaktorer har bidratt mer til de dystre tidene enn de europeiske myndighetenes forskuttering av UMTS-festen, som aldri kom.
Neste år blir sikkert et enda bedre år for Linux, men i år er det blitt svært så tydelig at dette operativsystemet har fått en meget solid posisjon på serversiden. Selv om de aller fleste store maskinvareleverandørene samarbeider godt med Microsoft, ønsker ingen av dem å gjøre datakjempen enda sterkere. Unix ble aldri det åpne operativsystemet det var snakk om for ti år siden, men Linux kan bli det. I det minste slipper bransjen å betale lisenspenger til Seattle.