Datoen er 28. juni 2005. Jeff Immelt, toppsjefen i General Electric, verdens største privateide selskap, kommer til Spangereid.
Fordi han eier en fabrikken som lager den kjemiske substansen som danner grunnlaget for fremstilling av GE Healthcares kontrastvæske som sprøytes inn i pasienter verden over.
Han kom for å kaste glans over markeringen av fabrikkutvidelsen til over en halv milliard kroner.
Fra Oslo kom helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen for å ta seg av den sedvanlige snorklippingen. Eller kanskje burde han åpnet en ventil; det er nemlig svært mye nytt og avansert automatiseringsutstyr i det nye produksjonsanlegget.
Alt dette mens tyskere, nederlendere og spanjoler i sine bobiler går intetanende i skytteltrafikk ut til fyret for å se, og kanskje fiske en torsk eller to.
Arvet prosjekt
GE-konsernet overtok Lindesnes-fabrikken ved fusjonen med Amersham PLC i fjor vinter.
Storinvesteringen har GE således arvet fra forrige eier.
Men sjefene i konsernet ser ut til å være såre fornøyd med måten pengene håndteres på i Ramslandsvågen. For allerede i fjor sommer, et år før byggeprosjektet skulle åpnes, vedtok GE Healthcare et nytt prosjekt for å utvide kapasiteten i eksisterende produksjonsanlegg.
Etterspørselen etter Lindesnes-fabrikkens røntgen- og kontrastprodukter er sterkt voksende i verdensmarkedet. Det har vært en årlig økning på 30-40% de siste par årene. Dette betyr ytterligere investeringer på flere hundre millioner kroner. Denne produksjonsutvidelsen skal være avsluttet til 1. februar 2007.
100 - 10 - 400
Det er i dag i overkant av 400 ansatte ved fabrikken på Lindesnes. Det seneste investeringsprosjektet omfatter i stor grad automatisert produksjonsutstyr. Det er derfor ikke sikkert at dette antallet vil øke vesentlig i tiden som kommer.
Det hele startet i 1974. Den gang bygget Nyegaard & Co AS et lite bygg innerst i bukta som huset 10 ansatte, nøyaktig 100 år etter at selskapet ble etablert.
I 1986 tok Hafslund over eierskapet og selskapet fikk navnet Nycomed AS, som i 1992 ble endret til Nycomed Imaging AS. Etter en fusjon i 1997 ble navnet på eierselskapet Nycomed Amersham, som i 2001 igjen ble til Amersham PLC.
Fra dette tidspunkt heter Lindesnes-fabrikken Amersham Health AS. I dag er de altså en del av GE-konsernet og navnet er GE Healthcare. Likevel sender fabrikken fremdeles ut produkter under Amersham-varemerket. Dette henger sammen med tidkrevende og omfattende godkjenningsordninger for medisinske produkter.
Preget lokalsamfunnet
Fabrikkanlegget som åpnet tirsdag 28. junio, har vært et omfattende byggeprosjekt som har satt sitt preg på lokalsamfunnet. Bygget ligger et stykke opp i skråningen ovenfor Ramslandsvågen. I tillegg til selve bygget med installasjoner, omfatter prosjektet også sjøvannshus, tanklager og nytt hovedlager.
Det har gått med hele 7000 kubikkmeter betong. Det blir mange turer med betongbil. De som har kjørt veien fra Vigeland til Lindesnes fyr, skjønner at dette har vært en utfordring.
I tillegg kommer frakt og håndtering av 900.000 kg armeringsjern og 34.000 løpemeter rør. På disse er det koblet 50.000 fittings og rørdeler. Det blir mye jobb av slikt. Og prosjektleder Erik Johansen vet nøyaktig hvor mye; 560.000 timer. 220 personer har vært involvert i prosjektet som har gitt 7500 kvadratmeter ny gulvflate for produksjonsformål.
Lindesnes-fabrikken har etter hvert vokst seg stor. Men hele komplekset glir likevel forbausende godt inn i terrenget. Bortsett fra den første fabrikken med en stor glassfasade ut mot veien, er alt bygget uten arkitekter involvert.
– Med den høytliggende plasseringen av det nye bygget fant vi det påkrevet å hyre inn arkitekthjelp, sier Johansen. Sivilarkitekt Gjertrud Wendt har vært med i utformingen helt fra starten. Hun har i stor grad påvirket fasadens material- og fargevalg, samt også bidratt til mer hensiktsmessige løsninger inne i fabrikkbygget.
Stolthet og eierskap
Wendts arkitektfirma ligger i Mandal. Studerer man leverandørlisten til prosjektet, som er svært lang og omfattende, vil man fort se at bidraget fra lokale leverandører er stort.
– Det er gledelig å se at det teknologiske kompetansemiljøet i nærmiljøet er godt og konkurransedyktig. Dette skaper arbeidsplasser i regionene, også utenfor GE Healthcare, som er kommunens desidert største arbeidsplass. Men valget av leverandører har hele tiden fulgt strenge kriterier for kompetanse, og ikke minst smidighet og tilpasningsdyktighet.
– Vi har ikke valgt en eneste leverandør ut fra geografisk beliggenhet, kun ut fra kvalifikasjoner og pris. Men de som har vært med, er stolte av resultatet og føler i stor grad et eierskap til bygget, sier Johansen.
En av disse er Philip Pedersen i Mandal Engineering Company. Han har holdt orden på rørene, og har samtidig hatt koordineringsansvar for prosjekteringen.
– Vi har benyttet et 3D verktøy som er banebrytende for virksomheter her i lokalområdet, sier Pedersen.
Også andre leverandører har hatt tilgang til dette DAK-verktøyet og har kunnet plotte inn sine leveranser direkte i modellen. På denne måten har alle fått en bedre oversikt og et helhetlig bilde av situasjonen til enhver tid.
Automatisert anlegg
Det nye produksjonsanlegget er i stor grad automatisert med Emerson Process Management AS som leverandør av styresystemet.
De baserer seg på sitt DeltaV prosessdatasystem med PlantWeb feltbasert arkitektur. Det benyttes Profibus DP til motorstyringer.
Alt i alt har anlegget ca 2800 inn/utganger, fem operatørstasjoner sentralt og 16 ute i anlegget. I tillegg er det tre engineeringstasjoner og 11 prosesstasjoner.
– Vi har valgt å ta spranget over på bussteknologi på feltsiden, sier Roy Tråne, som har ansvar for elektro og automatisering i prosjektet: Valget har ikke vært fordyrende, og vi får en kortere og mer effektiv oppstart, sier han. Emerson er for øvrig også valgt som leverandør når kapasiteten i det eksisterende anlegget nå skal bygges om.