Reinertsen Anlegg er hovedentreprenør.
De har en kontrakt på rundt 130 millioner kroner på bygget som er på tre etasjer og en totalflate på ca. 7500 kvadratmeter. Rundt 75 prosent av arbeidet er gjort av 21 underentreprenører, de fleste lokale.
Mange funksjoner
– Vi har reist et driftsbygg som dekker mange funksjoner, sier Hallvard Grodås i Hydro Oil & Energy og som styrer byggingen. Foruten kontorplasser og kontrollrom, rommer bygget også beredskapsstasjon, laboratorier, verksteder, lager, garderober og kantine. I kontrakten inngår også bygging av parkeringsplass og opparbeidelse av området rundt bygget.
I kontrollrommet skal en femskiftsordning styre produksjonen av de store gassverdiene som kommer fra gassfeltet Ormen Lange som ligger ca. 120 km nordvest for Kristiansund. – Når du tenker på at dette rommet skal kontrollere produksjonen av gass og olje til en verdi på rundt 200 millioner kroner dagen, hvis man legger til grunn dagens olje- og gasspriser, sier dette mye om hvor sentralt dette rommet er, sier Grodås.
Det er derfor lagt store bestrebelser på at folk skal trives i bygget. Det betyr stor vekt på godt innemiljø med lys og luft. For å sikre driften av kontrollrommet, er det blant annet dublering av funksjoner. Tilførsel av strøm skjer via to transformatorer, det er to hovedtavler og avbruddsfri strømforsyning sørger for nødstrøm.
Ex-utstyr
Fordi bygget ligger i et område der det kan oppstå gasslekkasjer, er det brukt mye utstyr for eksplosjonsfarlige områder (Ex) der det er kritisk å holde utstyret i gang. – Det er et komplisert bygg rent teknisk med tanke på omgivelsene og de funksjoner som skal dekkes, sier Grodås. Alt utstyr som skal inn i bygget koster rundt det samme som selve bygget, altså rundt 130 mill. kroner.
Laboratoriene er også sentrale i driften. Her skal kvaliteten på gassen dokumenteres, og de skal brukes til å holde kontroll på utslippene av vann til sjøen. Det er både et elektroverksted og et mekanisk verksted. Det siste har blant annet en traverskran som kan løfte 16 tonn. I bygget er det en nødstasjon med kommandobil, brannbil og sykebil.
På skinner
– Selve byggingen har gått på skinner siden byggestarten i januar i fjor, sier Grodås. Hydro har satt strenge krav til Reinertsen med hensyn til helse, miljø og sikkerhet (HMS). – Vi i Hydro har meget klare mål på HMS, sier han. Det har også gitt resultater. Så langt er det ikke meldt om noen fraværsskader.
Byggekontrakten med Reinertsen har også strenge krav med økonomiske milepæler. – Det har også gått bra, og de har gjort en kjempejobb med organiseringen under byggeprosessen, sier han. I alt regner han med at det har gått med 150.000 arbeidstimer når bygget blir ferdig i løpet av mai.
Bygget har en slipt og høypolert betongfasade med innstøpt småstein av Larvikitt på siden som vender mot anlegget, mens baksiden er utført i glass og aluminium. – Jeg tror at vi har fått et bygg folk vil trives i, sier Grodås.