Det mest lukrative markedet dingseleverandører kan ønske seg er kroppen vår. Det blir det store salgstall av. I forrige århundre erobret armbåndsuret denne plassen, og med noen få unntak går alle, i det minste i i-land, med et på håndleddet.
I løpet av ti år har vi opplevd at nok en dings har oppnådd den ettertraktede kroppsnære plassen. Og like sikkert som med armbåndsuret har det blitt store antall; 400 til 500 millioner mobiltelefoner årlig.
En annen beiler i snart ti år har vært PDA-en. Muligheten til å synkronisere kontakter, kalender, e-post og andre data på PC-en, slik at de alltid er tilgjengelige, er besnærende. Palm Pilot, som den het da den ble lansert i 1996, før de med Pilot-pennen slapp løs advokatene i navnestriden, ble en formidabel suksess. Microsoft kastet seg også inn i kampen og fikk omsider uttelling for to år siden med Pocket PC.
Det som kanskje ikke er så morsomt for Palm og Microsoft er at mobiltelefonbransjen heller ikke hadde ligget på latsiden. For noen år siden lanserte Nokia, mursteinen Communicator, som i tillegg til å kommunisere, gjorde alt en PDA kunne gjøre. Ved årsskiftet kom Sony Ericsson med sin P800. Ikke bare er den liten nok for de fleste, den er en PDA som gir både Palm og Microsoft stiv konkurranse, noe de har fått med seg. Begge selskaper bygger mobiltelefoner inn i systemene sine.
Etter å ha brukt P800 i noen måneder, er slaget over. Selv om jeg fremdeles av gammel vane fortsetter å synkronisere et par PDA-er, er de ikke i daglig bruk lenger. De er ganske enkelt blitt forbikjørt av dingsen jeg alltid har med allikevel, den utvidede mobiltelefonen.
Ser man nærmere på P800, er det andre enn Microsoft og Palm som burde få nervøse rykninger. For alle som i dag produserer digitale kameraer, og som gleder seg over at salgskurven peker mot himmelen, er den et varsel om overskyet vær. Den har nemlig et innebygget digitalt kamera. som har høyere oppløsning enn Apples QuickTake. Da det ble lansert for 15.000 kroner for under ti år siden, var det starten på nok en digitaliseringsrevolusjon, selv om revolusjonen spiste akkurat dette barnet. Det skal ikke bøtter av fantasi til å tenke seg at mobiltelefonen om et par år har både blits og to, tre megapiksler.
Hva blir da det neste? Video selvfølgelig. Når du kan få billige innstikkskort i mobilen med et par GB, er det nok for de fleste videobrukerne blant oss. Altfor ofte opplever vi at vi ikke har med videokameraet, eller kameraet for den saks skyld, når behovet er der. Men mobiltelefonen, den har vi med oss!
Om et par år har nok mobiltelefonen både blits og to, tre megapiksler