IKT

Konvertitt - ikke terrorist

BEGGE DELER:Microsofts direktør for plattformstrategi, Bill Hilf, er like godt skodd både når det gjelder Linux og Windows.
BEGGE DELER:Microsofts direktør for plattformstrategi, Bill Hilf, er like godt skodd både når det gjelder Linux og Windows.
15. sep. 2005 - 07:57

Få kjenner miljøet rundt åpen kildekode bedre enn Bill Hilf.

Hans bakgrunn i IBMs Linux-team inntil for et år siden og årelange erfaring gjør ham til en autoritet på området. Det uvanlige med Hilf er arbeidsplassen hans; Microsoft.

De fleste som sverger til åpen kildekode, anser Microsoft som selve ondskapens imperium og folk som Hilf som satanistiske overløpere. Kanskje ikke så rart at Microsoft sørger for å ha en lyttepost som skjønner hva motstanderne driver med.

Hilf har ansvaret for Linux-laboratoriet midt inne i Bygning 17 i senteret av ”Imperiet”. Her arbeider de med å spre kunnskap om åpen kildekode i Microsoft.

Det kan av og til bety at han må peke på at ”de andre” har gjort en bedre jobb. I tillegg informerer han omverdenen om forskjellene på plattformene og prøver å få hull på de mest inngrodde mytene.



Ikke gratis

– Mange tror at Linux er gratis, men slik er det ikke. Det er distribusjonsmodellen som er forskjellig, sier Hilf.

– Vi tar betalt for produktene når vi selger dem, mens Linux-distributørene tar seg betalt for support. Det er jo egentlig ikke så rart. Selskaper som Red Hat, IBM og Novell er kommersielle aktører som må tjene penger for å overleve. Poenget er at kostnaden for kunden dukker opp på ulike steder.

Et viktig moment som ofte neglisjeres i striden mellom Windows- og Linux-programvare, er hvordan bedrifter og privatpersoner ser på fremtiden. Hvis de laster ned et gratis program, betyr ikke det at det ikke er forbundet med kostnader. Prisen for programvaren er ofte bare en liten del av totalen.

Ansvar

– En av de store fordelene med Microsoft er at de tar ende til ende ansvar for programvaremiljøet, sier Hilf.

– Det betyr at problemer raskt kan tas tilbake til utvikleren som kan utvikle en patch. De ulike Linux-distributørene er ikke utviklere selv, men samler inn programvare fra andre, tester den og distribuerer den. Hvis det dukker opp et problem, er det de som har utviklet programvaren som har ansvaret. Selv om det kan gå fort, tar det i praksis lenger tid å få frem en løsning på problemene.



Samvirke

– Jeg spør ofte dem som argumenterer for gratis utgaver av Office om det er noe de mangler i vår versjon. Det er det sjelden, men det motsatte er ofte tilfellet. Open Office ligger fem år etter Microsoft Office i utvikling, understreker Hilf.

– Et annet viktig element er interoperabilitet. Vi bruker masse penger og energi på å sørge for at våre programmer oppfører seg godt sammen med andre. Office og SAP skal virke godt sammen, ellers kan det bli kostbart for brukeren. Med våre utviklingsressurser sørger vi for at både private og bedriftskunder får et stadig bedre produkt. Nye funksjoner kommer til hele tiden, utviklerne har alltid blikket rettet mot nye funksjoner og muligheter.

Bort med mytene

Hilf ønsker å ta livet av en del seiglivede myter rundt Linux: – Linux er et kommersielt produkt akkurat som Windows. Omkring 100 utviklere jobber aktivt med operativsystemet, og de mest produktive finner vi hos de kommersielle aktørene som IBM, Suse, Red Hat og Novell.

En annen myte er den store fordelen det er at brukerne fritt kan modifisere kildekoden. Poenget er at svært få brukere ønsker å modifisere kildekoden, og om de skulle gjøre det, får de ikke lenger support. Det er jo ikke så rart. Tenk om Red Hat, Novell og de andre skulle gi støtte til tusenvis av varianter som de ikke selv har kunnet teste og gå gode for?

Et problem er ulike patcher som dukker opp på nettet. Man kan bare bruke dem som er godkjent av leverandøren uten at det går ut over supporten. Ifølge Hilf er det også en myte at åpen kildekode er mye sikrere enn Microsofts: – Svært mange uavhengige undersøkelser peker på mye færre feil og høyere sikkerhet i vår programvare og at vi reagerer mye raskere med feilretting enn andre. Faktisk er det slik nå at sikkerhetstruslene mot åpen kildekode øker fordi det er blitt så vanskelig å angripe vår plattform.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.