NETTARKIV

– Korrupsjon uunngåelig

Ole K. Helgesen
2. okt. 2007 - 16:13

De nye store oljefeltene med lave produksjonskostnader befinner seg i de mest korrupte landene i verden. StatoilHydro har allerede virksomhet i en rekke svært korrupte land som Angola, Nigeria, Venezuela, Aserbajdsjan og Libya.

– Skal StatoilHydro være en stor internasjonal oljeaktør, må selskapet bruke smøring for å vinne kontrakter. Mange av landene som har de store oljefeltene har de samme juridiske regimer som vi har. For å vinne i konkurransen må oljeselskaper betale politiske ledere som ofte er de samme personene som gir konsesjoner, sier professor i statsvitenskap ved UiO, Dag Harald Claes.

Signaturbonuser

Statoil og Hydro har tidligere fått kraftig kritikk for å ha betalt såkalte signaturbonuser til oljeland som inngangsbillett til ressursene. Selskapene vet ikke hva disse pengene går til, men de siste årene har både Statoil og Hydro valgt å offentliggjøre beløpene de betaler i signaturbonuser. Det dreier seg om flere hundre millioner kroner.

– Det ville aldri blitt akseptert i Norge eller av EU-kommisjonen at selskaper betaler slike summer, som ingen vet hvor går, for å få innpass på oljefeltene, sier professoren.

Venter flere korrupsjonsskandaler

Claes forventer at det vil komme flere korrupsjonssaker i tiden fremover. – StatoilHydro kan selvfølgelig satse i Alaska, Canada og i Mexicogolfen hvor det er rimelig gode juridiske og økonomiske ordninger. Men det er også svært høye produksjonskostnader her. Hvis de skal inn i områder med produksjonskostnader på bare noen få dollar, må de satse i områder med tvilsomme juridiske regimer.

Også Norwatch og Framtiden i våre hender tror vi vil oppleve flere korrupsjonssaker.

– Den som graver, vil uten tvil finne flere korrupsjonsskandaler knyttet til norske selskaper i utlandet. De største selskapene er blitt mer vare på dette etter Statoil-korrupsjonen i Iran, men man vil nok finne korrupsjon i mindre selskaper. Det gjelder særlig oljeservicebransjen samt enkelte entreprenør- og eiendomsselskaper, sier Mekonnen Germiso, forskningsleder i Framtiden i våre hender (FIVH), som mener man må være på vakt overfor konsulentene som opererer i markedet.

– Jeg vil ikke forhåndsdømme Hydro, men beløpet det er snakk om er så stort at det får alle alarmklokker til å ringe. Tradisjonelle konsulenttjenester krever ikke så store utbetalinger. Mye tyder derfor på at dette kan være penger som 'konsulentene' har gitt videre. De kan ha fungert som mellommenn, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.