Gründervirksomhet har aldri vært enkelt i Norge. Høstens bataljer i Stortinget resulterte i et statsbudsjett som gjør det enda vanskeligere for dem som vil utvikle ny teknologi og nye arbeidsplasser. Funn-ordningen er avviklet til tross for at alle var fornøyd med den. Flere prosjekter er lagt døde etter bare ett år. Dessuten ble SNDs midler til nyutvikling og Forskningsrådets midler til næringsrettet forskning kraftig redusert. Resultatet er ingen nye tildelinger i 2002.
Når dragkampene blir intense i sene kvelds- og nattetimer, er det menneskelig, men likefullt beklagelig, at det blir gjort vedtak med utilsiktede virkninger. I ettertid oppdaget flere stortingsrepresentanter at de hadde vært med på å kutte mange gode forskningsprosjekter og kanskje vel så alvorlig ødelegge tilliten til dem som prøver å skape noe nytt.
Funn ble erstattet med en ordning der bedrifter med opptil 100 ansatte kan trekke fra deler av utgiftene til forskning og utvikling. Men en skatteincentivordning er ubrukelig for bedrifter som ikke har noen inntekter å skatte av. I et marked med kapitaltørke var Funn-ordningen katalysatoren som gjorde det mulig å drive FoU.
Under Lerchendalkonferansen i forrige uke erkjente Jon Lilletun, tidligere kirke-, utdannings- og forskningsminister og nåværende parlamentarisk leder for Kristelig Folkeparti, at kuttene i bevilgningene til SND gikk vel fort. Han lovte at vi skal få se et helt annet gjennomtenkt budsjett fra den sittende regjeringen til høsten når det gjelder gründervirksomhet. Det gjenstår å se.
Skaden er allerede skjedd for 2002. Tilliten til politikerne for å tenke langsiktig er blåst bort.
Men det finnes en angreknapp: Revidert nasjonalbudsjett til våren. Det er likevel en mager trøst for nyskaperne.
Claude R. Olsen
Flere prosjekter er lagt døde etter bare ett år.