I fjor høst tippet analytikerne skyhøye strømpriser denne vinteren. Nå faller både etterspørselen og prisen på elektrisk kraft.
– Etterspørselen i Norden har gått ned. I andre halvdel av 2008 skjedde det et betydelig skifte i forbruket. Vi ser det spesielt i Sverige og Finland, hvor blant annet papirindustrien og metallindustrien er hardt rammet av finanskrisen. Her i Norge er det først og fremst aluminiumsindustrien, sier analytiker Håkan Palm i Bergen Energi.
Forbruket faller
I Finland gikk industriens elektrisitetsbehov ned med hele 7,1 prosent i fjor, viser tall fra Finsk Energiindustri. Totalt falt det finske energiforbruket med 3,8 prosent, mens vi her i Norge brukte rekordmye energi. Hele 128,6 TWh.
Men mot slutten av året flatet veksten ut, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i NVE.
– Vi ser at ved tredje kvartal i 2008 er veksten avtagende.
Skaper usikkerhet for Statnett
Dette bekrefter også Gunnar G. Løvås, direktør for utviklings- og investeringsdivisjonen i Statnett.
– Vi ser at forbruket er redusert. Eksempelvis stenger Hydro de gamle søderbergovnene på Karmøy tidligere enn opprinnelig varslet. Vi merker også at det sås tvil om framdriften rundt industriprosjekter som det tidligere har vært fullt trøkk på, sier Løvås.
– Nedleggelser kan i enkelte områder føre til et overskudd av kraft, som igjen kan komme til å kreve ekstra investeringer i nettet.
Løvås understreker at hvis denne utviklingen fortsetter, må Statnett på et tidspunkt vurdere sine utviklingsplaner.
– Inntil videre er det imidlertid fullt tempo i vårt arbeid med utvikling av nettet. Vi må derimot ha rimelig sikkerhet for at industriprosjektene blir realisert, før vi går til det skritt å investere i nye nettanlegg som primært er knyttet til industriens behov.
Global styring
Magasinfylling, temperatur og nedbør betyr fortsatt en del for strømprisen, men på langt nær så mye som tidligere.
– Utviklingen globalt styrer etterspørselen. Prisen på olje og kull har falt. Det samme har prisen på utslippskvoter, sier analytiker Palm. I tillegg har Norge blitt en del av det nordiske markedet.
– Vil vi få et overskudd av kraft i Norden?
– Det er vanskelig å si. Det er et spørsmål om pris og hvor mye vi eksporterer. Vi har nå litt mindre hydrologiske ressurser enn normalt. Spesielt i Sverige er det lite vann og snømengde som konsumnedgangen kan kompensere for, sier Palm.
Lave strømpriser
Analytikeren tror at strømprisene vil bli relativt lave i tiden framover.
– Det er vanskelig å vite hvor mye de vil falle. Det styres av det globale bildet. Så lenge det er negativt, faller også kraftprisen, sier Palm, som mener at prisstigningen vi har sett de siste årene ikke ville vært holdbar på sikt.
– Vi kan ikke ha priser som stiger hele tiden.