KRAFT

Kraftlinjeutsettelse kan gi trøbbel for Nyhamna-utvidelse

Statnett bekrefter: Ørskog-Fardal blir utsatt til 2017

Ørskog-Fardal-linjenblir ikke satt i drift før i 2017. Sannsynligheten for at det kan oppstå en svært anstrengt kraftsituasjon vil øke for Møre-området etter at Nyhamna øker forbruket med i størrelsesorden 120 MW i 4. kvartal 2016, skriver Statnett til Olje- og energidepartementet.
Ørskog-Fardal-linjenblir ikke satt i drift før i 2017. Sannsynligheten for at det kan oppstå en svært anstrengt kraftsituasjon vil øke for Møre-området etter at Nyhamna øker forbruket med i størrelsesorden 120 MW i 4. kvartal 2016, skriver Statnett til Olje- og energidepartementet. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. juli 2014 - 15:30

I dag tidlig kunne Teknisk Ukeblad melde at det var mye som tydet på at kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal ville bli utsatt og at det ville skape problemer for utvidelsen av landanlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal, hvor det installeres nye kompressorer for å ta imot gass fra Aasta Hansteen-feltet.

I dag har Statnett sendt brev til Olje- og energidepartementet (OED) hvor de bekrefter forsinkelsen og orienterer om konsekvensene.

Arbeidet på Ørskog-Sogndal-prosjektet ble stanset for en drøy uke siden, etter en kjennelse i Gulating lagmannsrett om at OEDs konsesjonsvedtak på trasévalget gjennom Myklebustdalen i Bremanger kommune ble fattet på feilaktig faktisk grunnlag og at Statnetts tiltredelsesrett til eiendommene ikke var gyldig.

Statnett ble pålagt å stanse de tilhørende arbeidene, noe de gjorde.

Les også: Kraftkabelen mellom Norge og Tyskland får tysk konsesjon

Utsatt til 2017

I brevet fra Statnett til OED fastslår Statnett at strekningen mellom Ørskog og Høyanger nå ikke kan ferdigstilles innen utløpet av 2015.

Videre skriver selskapet at "ettersom ferdigstillelse av strekningen mellom Ørskog og Høyanger er en forutsetning for å kunne påbegynne arbeidene mellom Høyanger og Sogndal, vil strekningen Høyanger – Sogndal ikke kunne ferdigstilles i 2016."



I brevet går det fram at forsinkelsen kan få svært negative konsekvenser for forsyningssituasjonen i Midt-Norge.

"Forsinket gjennomføring av forbindelsen Ørskog – Sogndal vil medføre en vanskeligere energisituasjon på Møre. Sannsynligheten for at det kan oppstå en svært anstrengt kraftsituasjon vil øke for Møre-området etter at Nyhamna øker forbruket med i størrelsesorden 120 MW i 4. kvartal 2016. I tørre år med lav magasinfylling øker også sannsynligheten for at reservekraftverkene må tas i bruk. Prisene i Midt-Norge kan også bli høyere enn i resten av Norden.", heter det i brevet.

Det økte forbruket på Nyhamna består ifølge Shell av to innløpskompressorer på 38 MW hver og en eksportkompressor på 48 MW.

Les også: Dette aggregatet pensjoneres etter 78 års drift

Kan bruke reservekraftverkene

Risikoen øker nå for at Statnetts reservegasskraftverk må tas i bruk for å sikre forsyningen i området.

"Dersom ferdigstillelsen av prosjektet forsinkes til desember 2017 må det på grunn av forbruksøkningen på Nyhamna forventes mer bruk av systemvernet (frivillig utkobling av stort forbruk) ved Hydro aluminiumsverk på Sunndalsøra.

Dersom systemvernet aktiveres, må det være tilgjengelig produksjon i Møre-nettet og i Nordfjord i løpet av 1-2 timer for å unngå at produksjonslinjen ved aluminiumsverket blir ødelagt. Dersom det ikke er tilgjengelig produksjon, vil reservekraftverket på Nyhamna eller Tjeldbergodden kunne brukes til å dekke behovet. Reservekraftverkene må i så fall kunne startes opp i løpet av 1 – 2 timer", skriver Statnett.

Les også: Statnetts Tanzania-bistand får kritikk for «begrensede resultater»

Forsinket småkraft

Forsinkelsen vil ha stor betydning for planlagte utbygginger av ny, fornybar energi langs linjen. Det er ofølge Statnett gitt konsesjon til ca. 170 MW/600 GWh ny vannkraftproduksjon i ytre Sogn og Fjordane. I tillegg er mer enn 450 MW/2800 GWh under behandling i NVE.

Statnett vurderer at 100 MW/300 GWh av konsesjonene, og 300 MW/1300 GWh av det som er til behandling vil bli berørt av forsinkelsen.

"Forsinket tilkobling for ny produksjon langs ledningen vil på generelt grunnlag øke usikkerheten for prosjektene og dermed risikoen for at prosjektene ikke vil bli gjennomført", heter det i brevet.



Avslutningsvis i brevet fremgår det at det "vil ta noe tid" før Statnett tar endelig stilling til om de vil anke kjennelsen inn for Høyesterett.

Nåverditap

Kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell har følgende kommentar til beskjeden om utsettelsen:

"Vi er i  god dialog med Statnett om dette, men kan foreløpig ikke si noe mer konkret om hvordan dette kan påvirke planene for Nyhamna. OED har nå fått oversendt Statnetts vurdering av konsekvensene, og vi avventer endelig utfall." 

Som Teknisk Ukeblad nylig skrev, krever Shell 659 millioner kroner av Statnett for etter en rekke strømutkoblinger på Nyhamna de siste årene. Den høye summen kommer av at Shell i tar nåverditapet på den utsatte produksjonen med i beregningen.

Les også:

Bistanden til ren energi hjelper ikke de fattige

Tyskland kutter i fornybarsubsidiene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.