INDUSTRI

Krakket rammer investeringene

OMVANDLER: Siste nytt i solceller er en amerikansk affære som til og med har en DC/AC omvandler slik at du også kan ha vekselstrømsdingser på hytta. O, hvilken lykke!
OMVANDLER: Siste nytt i solceller er en amerikansk affære som til og med har en DC/AC omvandler slik at du også kan ha vekselstrømsdingser på hytta. O, hvilken lykke! Bilde: ICP
Trond Gram
22. jan. 2008 - 16:52

De siste tre årene har over 140 milliarder kroner blitt reist på Oslo Børs og Oslo Axess, i all hovedsak til norsk høyteknologi og industri.

I mai 2006 hentet Rec 6,9 milliarder kroner i sin børsnotering og de siste årene har solcellefabrikker har stått for hele veksten i investeringene i norsk industri,

Men børskometen Rec har blitt en børstaper og den siste tidens kraftige børsfall kan gi en nedgang i investeringene i norsk industri.

Les også: Solceller er eneste lyspunkt

- Selger ikke høns i regnvær

- Industribedrifter i som er i oppstartsfasen og bedrifter som er avhengig av løpende emisjoner for å skaffe kapital kan få det vanskelig nå, sier direktør i Norsk Industri, Knut Sunde til Teknisk Ukeblad.

De fleste selskapene på børsen fikk sin finansiering i første halvår i fjor og selv om det ikke har tørket ut, kan det bli vanskeligere å skaffe ny kapital.

- Du selger ikke høns i regnvær. Du går ikke til børsen for å hente ny kapital i en situasjon som denne. Det betyr at investeringer utsettes, sier professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole, som legger til at norske investeringer gjennomgående drives av internasjonale konjunkturer. Vi er avhengig av eksport.

- Investeringene svinger

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen forteller at sist gang pilene pekte nedover internasjonalt, i 2002, falt investeringene i norsk industri med rundt 25 prosent året etter. Ferske tall fra Norsk Industri bekrefter at etter hvert børsfall har investeringene i industrien falt.

- Investeringene i industrien svinger sammen med internasjonale konjunkturer. Når konjunkturene og investeringene svekkes vil ofte investeringene følge etter, sier Andreassen og legger til at nedgang på børsen i seg selv kan påvirke investeringslysten ved at det blir mindre attraktivt å foreta emisjoner. Samtidig er det blitt dyrere for bedriftene å låne penger.

Men fortsatt er det mye penger i norske investeringsfond. Joachim Høegh-Krohn, som leder Argentum, det statlige investeringsfondet, forteller at det er reist såpass mye kapital i Norge de siste årene at det fortsatt er en god del kapital som skal ut i det såkalte unoterte markedet, på jakt etter teknologiprosjekter å investere i.

- Vanskeligere å finne penger

Likevel tror han at det blir vanskeligere for nye fond som skal ut å hente frisk kapital.

- Klimaet på børsen og næringslivet generelt gjør at jeg forventer at det generelt vil bli vanskeligere å finne noen som er villige til å skyte inn penger, forteller Høegh-Krohn til Teknisk Ukeblad.

Neste år forventer økonomene i Nordea at bruttoinvesteringene i Fastlands-Norge vil avta og vokse med kun 1,4 prosent i 2009, mot 3,5 prosent i år og 6,8 i fjor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.