DATATELE

Krangler om feilslåtte IP-investeringer

Trond Heggelund
19. juli 2007 - 12:24
Vis mer

Mange av landets 431 kommuner har skaffet seg, eller i ferd med å skaffe seg, IP-telefoni. Investeringene er altfor ofte teknologidrevet og ikke godt nok forankret i det totale organisasjonsbildet.

– Dermed blir gevinsten marginal, mener Ivar Sorknes, leder av kundeutvikling hos Telenor.

– Ingen gevinst

– Telenor har allerede mange norske kommuner på kundelisten for IP-telefoni. De fleste av disse leveransene er kun en flytting av summetonen over på IP – og telefonen blir benyttet på samme måte som før. Da blir det kun et teknologisk skifte uten organisatoriske gevinster, sier Sorknes.

Skeptisk til Telenor

– Konkurranse i telemarkedet er bra, men kommuner og andre offentlige virksomheter bør være mer enn skeptisk når Telenor hevder at det lite å tjene på IP-telefoni. De har sine åpenbare grunner for å påstå dette, sier Fredrik Syvertsen, som er direktør for næringsutvikling i bransjeorganisasjonen IKT Norge.

Syvertsen poengterer at selv om Telenor hevder at de er teknologiledende, så var de veldig sent ute med IP-telefoni. Han mener det ligger i Telenors natur å hale mest mulig penger ut av allerede eksisterende teknologier – altså kobbernettet.

Sjekk det totale prisbildet

– Da de ikke klarte å slå IP-operatørene på å være først, så går i stedet kraftig ned i pris for å beholde de kommunale kundene på eksisterende kobbernett. Det er ikke noe galt i dette i seg selv, men de må ikke hevde at kommunene ikke sparer noe særlig ved å ta i bruk IP-telefoni fra andre operatører, sier Syvertsen.

IKT Norge oppfordrer fortsatt kommuner og andre til å gå for IP-telefoni, men Fredrik Syvertsen sier at de anbefaler bedrifter og kommuner til å sjekke det totale prisbildet før de bytter operatør.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Velger ofte lettversjon

Tinn kommune ligger i startgropen for IP-telefoni og har nylig sendt ut en anbudsforespørsel. De gjør som de fleste andre kommuner; starter med det enkle.

– Vår anbudsforespørsel gjelder sentral maskinvare, programvare og eventuelt IP-telefoner der dagens ISDN-apparater ikke kan gjenbrukes i det nye systemet. Budsjettrammen ligger på 1,3 millioner kroner eksklusive moms, sier Kjell Kålås i Tinn kommune.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.