NYHETSBREV

Krevende kompresjonsprosjekt

Ny teknologi og nye kvalifikasjonssystemer må til for å gjennomføre kompresjonsprosjektet på Åsgard.

Åsgard gas compression subsea under bygging på Aker Solutions i Egersund. Å redusere kompleksiteten har vært viktig. Likevel endte prosjektet med mer enn 500 jumpere. – Det er etter at vi prøvde å fjerne alt som var unødvendig. Dette er altfor mye, og utgjør massive feilkilder i systemet. Vi må helt klart standardisere for fremtiden, fastslår Egil Dino Hansen.
Åsgard gas compression subsea under bygging på Aker Solutions i Egersund. Å redusere kompleksiteten har vært viktig. Likevel endte prosjektet med mer enn 500 jumpere. – Det er etter at vi prøvde å fjerne alt som var unødvendig. Dette er altfor mye, og utgjør massive feilkilder i systemet. Vi må helt klart standardisere for fremtiden, fastslår Egil Dino Hansen. Bilde: Øyvind Hagen
7. okt. 2014 - 07:00

Åsgard Subsea Compression-prosjektet (ÅSC) skal installere kompressor og pumpe på havbunnen for å opprettholde produksjonen i feltet. Anlegget er under bygging og testing, og skal etter planen være i drift neste vår.

På Subsea 2014-konferansen i Kristiansand fortalte kontrollsystem-ingeniør Egil Dino Hansen i Statoilat det har vært nødvendig med ny teknologi i nesten alle deler av systemet, og at de har etablert kvalifikasjonssystem for mange av systemene.

Les om: Hyllevarer til havbunnen?

Noe hyllevare

I deler av systemet er det brukt hyllevare-elektronikk.

Hansen menerfordelen er at du har et produkt som er bygget i tusentall med gode data som fjerner risiko ved å gå for et nytt design. Ulempen er hvis produktet feiler kvalifiseringen. Derfor må du gå inn i kvalifiseringen med flerealternativer, poengterer han. Det å redusere kompleksiteten har vært viktig for designfilosofien. Kommunikasjonsarkitekturen for prosjektet ender med mer enn 500 jumpere.

Hansen mener at dette er altfor mye, og at det utgjør massive feilkilder i systemet.

–Vi må helt klart standardisere for fremtiden.

Les om: Lego på havbunnen

Manglet standard

Kvalifisering av ethernet-jumpere er et kapittel for seg. Ethernet-standarden går bare til 100 m.

– En av forutsetningene er at det bare er fire steder hvor kabelen ikke er twistet, så vidt jeg husker. De er på en halv tomme hver, så totalt får vi bare lov til å ha drøyt 5 cm. som ikke er twistet, forklarer Trond Bertmandfagleder for undervannskontrollsystemer i Statoil. En subsea-konnektor har pinner på nesten 10 cm. som står parallelt.

– Så vi har ødelagt forutsetningene for standarden allerede før vi starter, sier han.

Les om: Statoil vil ha standardisering

Omfattende tester

Spesialingeniør i Aker Solution Carl Knap forteller at detfør ÅSC ikke var noen kjent, komplett kvalifikasjon av ethernet-jumpere. En grundig teknologivurdering avslørte blant annet at det ikke fantes testresultater for relevant dybde i ÅSC, 300 m. Ethernet Storm Jumper fra Teledyne Oil and Gas (TOG) har derfor gått gjennom omfattende tester. Jumperen var heller ikke testet sammen med penetratorene som brukes på ÅSC. Den ble kvalifisert for ÅSC, men det betyr ikke at den er kvalifisert for andre prosjekter, sier Knap.

Les om: Ønsker subsea standardisering velkommen

Standard på vei

I fremtiden kan dette bli lettere takket være standardiseringskomiteen SIIS, Subsea Instrumentation Interface Standardization. Der prøver de å utvikle ny testing. Der vil det være unødvendig med så store oppsett som Carl viste, sier Bertmand. Testene i ÅSC var omfattende, og Bertmand tror det må gjøres flere ganger.

Men da mener han at de kan si at kabelen i seg selv er kvalifisert.Enheten i den ene enden er kvalifisert og enheten i den andre enden, sier han. Med riktige kriterier kan en kabel som er kvalifisert i én sammenheng være kvalifisert også i en annen.

– Vi forventer at utkastet til denne standarden er klart i løpet av året, opplyser Bertmand.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.