Forslaget om å opprette et fond på 20 milliarder kroner i et teknologiløft for norsk forskning, ble fremmet på slutten av NHOs årskonferanse i ettermiddag.
– Vi ønsker å være en magnet for de beste hodene i verden. Men skal vi få de beste forskerne, må vi også ha de beste facilitetene, sa NHO-direktør Finn Bergesen jr.
Lab ikke land
Fondet er tenkt fordelt over ti år, og forslaget ble fremmet i samarbeid med Universitetet i Oslo, Sintef og Aker ASA.
– Vi er i posisjon til å tiltrekke oss de beste, men det kreves satsing på infrastruktur. Forskere velger ikke land, de velger laboratorium, sa Sintef-direktør Unni M. Steinsmo.
UiO-rektor Geir Ellingsrud påpekte at dette vil være et bidrag i å gjøre forskning til en attraktiv karrierevei også for dem som kan velge på øverste hylle.
Teknologigjennombrudd
Steinsmo mener det at hennes folk på Sintef bidro med grunnlagsforskning til det fredsprisvinnende klimapanelet til FN, viser hvor stor betydning teknologien har i dag.
– Det er slik vi kan løse de problemene med de klimagassutslipp og global oppvarming. Jeg kan ikke love noe teknologigjennombrudd, men sannsynligheten øker jo mer det satses på forskning, sa hun.
Tiltak som monner
Aker-sjef Leif-Arne Langøy viste til hvor mye det vil monne med et slikt gjennombrudd:
– Det beste eksempelet er CO2-fangst. Det er fullt mulig i dag, og gjøres også hver eneste dag. Men til altfor høye kostnader. Den dagen slik fangst blir billig nok, forsvinner 40 prosent av våre CO2-utslipp.
– Tredje best i verden
Statsminister Jens Stoltenberg fikk ordet helt på tampen av konferansen. Stoltenberg hadde med seg mange godord til NHO, som igjen setter en viktig sak på dagsordenen, men ingen nye penger.
– Det har aldri blitt bevilget så mye til forskning som i 2008. Målt i kroner per innbygger, er vi på tredjeplass i verden. Jeg sier ikke at vi skal trappe ned innsatsen, men jeg tror det viktigste nå er å sørge for mest ut av de pengene vi faktisk bruker, sa Stoltenberg.