KLIMA

Krever kommuneplaner for nullutslipp

Solberg gir Høyre-kommuner marsjordre.

Med bompengestriden parkert, er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg omsider klar for å brette opp kjoleermene og drive valgkamp. Hun håper en liste på åtte løfter skal overbevise velgerne, blant dem et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner.
Med bompengestriden parkert, er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg omsider klar for å brette opp kjoleermene og drive valgkamp. Hun håper en liste på åtte løfter skal overbevise velgerne, blant dem et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
27. aug. 2019 - 07:27

Et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner skal overbevise velgerne, håper statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Med bompengestriden endelig parkert, gir Solberg gass foran de to siste ukene av valgkampen med en samlet liste på åtte valgløfter. Blant disse er et krav om klimaplaner i alle kommuner der Høyre har styringen.

– Kommunene bør ha en ambisjon om lavutslipp og nullutslipp i framtida. Mange har ikke en slik plan, sier statsministeren til NTB.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er optimistisk på vegne av norsk økonomi. Han tror på sterk økonomisk vekst framover.
Les også

«Voldsom» satsing på Forsvaret

Klimanøytrale bygg

Ifølge Enova er om lag 20 prosent av klimautslippene knyttet til kommunal virksomhet. Klimaplanene bør inneholde konkrete mål, prioriterte tiltak og tidsrammer for kutting av utslipp.

Solberg trekker fram kommunale innkjøp, transport og bygg som aktuelle områder.

– Jeg mener at det offentlige må bygge nullutslippsbygninger framover. Vi har jo egentlig vedtatt at det i framtida skal være klimanøytrale bygg, og jeg mener vi kan bygge plusshus i mye større grad.

Samtidig erkjenner hun at det vil være en del næringsvirksomhet i en kommune som kommunen ikke rår over. Hun vil heller ikke sette noen tidsfrist for når kommunene skal være klimanøytrale.

Hindre skolefrafall

Det valgløftet statsministeren selv legger mest vekt på, er imidlertid løftet om å bremse frafallet i videregående skole.

– Vår absolutt største, langsiktige utfordring i Norge er å sørge for at folk kan finne seg en plass i framtidas arbeidsmarked. Å investere i mennesker er helt avgjørende i spørsmål om ulikhet, om mindre utgifter på Nav-budsjettene og alle de tingene som gjør at vi som enkeltmennesker opplever at vi mester livene våre. Det er den viktigste saken, slår Solberg fast.

I begynnelsen av august presenterte Høyre femti skritt for å øke gjennomføringen. Partiets ambisjon er at 5.000 flere elever skal fullføre videregående hvert år innen 2025, og at ni av ti skal fullføre i 2030.

I dag gjennomfører drøyt sju av ti videregående skole i løpet av fem år.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) varsler en dreining i prioriteringene når ny Nasjonal transportplan legges fram 22. mars. Her foran Statens vegvesens bygg i Oslo.
Les også

Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gi 1,1 milliarder kroner mer til drift og vedlikehold av riksveier

– Kommuner må si ja

Valgløftelista består ellers av kjent Høyre-politikk som valgfrihet når det gjelder barnehage, skole og omsorg og lavere eiendomsskatt, samt et løfte om å sikre trygghet og trivsel for eldre gjennom å innføre trygghetsstandard for alle sykehjem.

– Det er dessverre ikke tilfelle alle steder i dag, sier Solberg.

I tillegg inneholder lista et punkt om at kommunene må bli flinkere til å si «ja».

– Ganske mange som skal bygge ut, eller som skal skape næringsvirksomhet, opplever at de møter kommuner som egentlig leter etter grunner til å si nei, i stedet for å lete etter grunner til å si ja. Derfor har vi sagt at vi skal ha en «ja»-holdning. Hvis det er lov, må vi strekke oss langt, sier Solberg, som mener kommunal sendrektighet kan bli dyrt i lengden.

Hun viser til at blant annet boliger kan bli dyrere som følge av dette.

– Det er mange steder hvor man ender opp med å stoppe gode prosjekter, og hvor det tar for lang tid.

Avsporing

Statsministeren må samtidig medgi at striden om bompengene har ført henne på defensiven i valgkampen – der Høyre har falt kraftig på målingene i byer som Oslo, Bergen og Stavanger sammenlignet med valget i 2015.

– Vi innrømmer vel alle at den siste uka ble en liten avsporing. Men vi må løse de problemene som kommer, sier hun.

Nå skal hun brette opp ermene og hente ned de velgerne som sitter på gjerdet.

– Mange bestemmer seg på slutten. For Høyre dreier det seg nå om å mobilisere og få våre velgere til å gå og stemme, sier Solberg.

Beate Gangås sier løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge.
Les også

PST-sjefen: – Norge er et prioritert land for Russlands etterretningsvirksomhet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.