BYGG

Krever nye «miljøvinduer» i bygg: – Øker CO2-utslippene med 100 ganger

TEK-krav får slakt.

For å tilfredstille regjeringens foreslåtte krav til U-verdi på vinduer må det brukes en gass som gir mer enn hundre ganger så stort Co2-utslipp som den som brukes i dag under produksjonen, ifølge vindusprodusenten Velux.
For å tilfredstille regjeringens foreslåtte krav til U-verdi på vinduer må det brukes en gass som gir mer enn hundre ganger så stort Co2-utslipp som den som brukes i dag under produksjonen, ifølge vindusprodusenten Velux. Bilde: Velux
21. aug. 2015 - 13:57

Tidligere i år la Kommunal- og moderniseringsdepartementet frem forslag til nye energikrav i byggteknisk forskrift (TEK).

Der foreslås det å stramme inn kravet til energitap fra vinduer fra U-verdi 1,2 til 0,8.

– Når det kommer til takvinduer vil forslaget fra regjeringen ha stikk motsatt effekt av hva intensjonen bak klimaforliket er, sier Torgeir Øverås, administrerende direktør i Velux.

Vil øke utslippet

Formålet med klimaforliket er å redusere klimautslippene, blant annet ved å redusere energiforbruket.

– Problemet oppstår når den eneste måten man kan tilfredsstille myndighetenes krav på, er ved å bruke materialer i takvinduer som gir økte klimautslipp, sier Øverås.

Han presiserer at forslaget fra regjeringen er uproblematisk for fasadevinduer, og kun angår takvinduer, som har en annen byggteknisk funksjon.

– For å oppnå myndighetenes krav må vi benytte kryptongass i vinduer, i stedet for argongass. Dette gir mindre varmetap, men klimaeffekten for hele verdikjeden blir sterkt negativt, sier Øverås.

Les også: Ny taubane til Tysklands høyeste topp slår TRE verdensrekorder

I strid med forliket

Konsekvensen av forslaget er ifølge Øverås at produsenter må bruke en type gass som gir mer enn hundre ganger så store Co2-utslipp som den som brukes i dag.

– Da hjelper det lite at myndighetene oppnår en liten klimagevinst i form av redusert energitap i bygg, sier han.

Øverås viser til at fremstilling av en kilo krypton har et utslipp tilsvarende rundt hundre kilo CO-ekvivalenter, mens en kilo argongass, som brukes som isoleringsgass i vinduer i dag, har et utslipp tilsvarende under en halv kilo CO- ekvivalenter per kilo argon.

Han mener det er grunn til å tro at forslaget er i strid med intensjonen bak klimaforliket.

– Forslaget er dårlig klimapolitikk. Man må se på klimaregnskapet i et levetidsperspektiv. Her fokuserer man utelukkende på varmetapet, og da går det galt av sted, sier Øverås.

Ekspert om krankollapsenEkspert om krankollapsen: – Latterlig amatøraktig

Bekrefter utslippsforskjell

Sintef-forsker Marianne Inman bekrefter at man ved å skifte fra argon til krypton generelt vil få et økt CO2-utslipp, uavhengig av bruksområde på gassene.

– Argon i flytende form har et utslipp tilsvarende 1,54 kilo CO2 per kilo, tilsvarende har krypton et utslipp tilsvarende 167 kilo CO2 per kilo, skriver hun i en epost til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Direktoratet for byggkvalitet er kjent med synspunktene til Velux, men sier sakens videre gang er opp til departementet.

– Saken er til behandling hos departementet, og det er de som fastsetter den endelige forskriftene, sier kommunikasjonssjef Gro Maren Mogstad Karlsen.

I boligstrategien regjeringen la frem før sommerferien går det frem at de tar sikte på at de nye energireglene kan gjelde fra 1.1. 2016.

Saker i kø: Saker i kø: Krangler om varmepumper over hele landet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.