Kommunene bruker knapt totalentrepriser. Det driver saksbehandlingstiden i været.
Må endre
Nå ber BNL om at kommunene endrer praksis for i det hele tatt å være i stand til å dra rask nytte av ekstra midler fra regjeringen.
Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforening, BNL, er redd politikerne ikke har forstått hvor mye det haster med å få på plass en tiltakspakke.
Han er heller ikke overbevist om at de vil velge den rette formen.
– På bakgrunn av den kontakten vi har hatt med kommuner og med Kommunenes Sentralforbund vet vi at mange kommuner har så dårlig råd at de ikke ser seg i stand til å ta opp lån selv med store rentesubsidier.
Ikke før 2010
I verste fall frykter Lågøyr at prosjekter først kan bli arbeidsintensive og virke for byggenæringen på nyåret 2010.
– Hvis pakken kommer i februar kan vi i heldigste fall ha prosjekter klar for å hente anbud i mars. Men store anbud må ligge nærmere 50 dager ute, så skal anbudene vurderes. Det vil i mange tilfeller ikke være klart for start før godt utpå høsten. Men de første par månedene er det ingen byggeprosjekter som er særlig arbeidseffektive, det er kun noen få mann og noen gravemaskiner. Derfor kommer vi fort ut i januar 2010 før den store virkningen kommer, sier Lågøyr.
Totalentrepriser
– Vi anbefaler også kommunene å ta i bruk totalentrepriser, det vil få ned saksbehandlingstiden, sier Lågøyr.
Han sier at Statsbygg bruker mye totalentrepriser men at kommunene knapt gjør det.
– Vi ser også at private utbyggere i stor grad bruker totalentrepriser. For kommunene vil det avhjelpe manglende saksbehandlingskapasitet, vi vet at mange kommuner vil slite med å komme i gang, sier Lågøyr.
Les også: – Nå kommer raset
Den første bølgen
BNL sier at den første store bølgen av arbeidsledighet i byggenæringen kommer i første kvartal neste år.
– Fortsatt er det få som er rammet, men nå kommer det. I løpet av 2009 vil 60 000 i hele næringskjeden bli rammet, derfor er det så viktig å komme fort i gang.
I et brev til statsminister Jens Stoltenberg og fem forskjellige statsråder skriver BNLs leder Ketil Lyng at BNL mener at en tiltakspakke fra Regjeringen allerede burde vært iverksatt.
Vil ha rot
BNL viser i det samme brevet til at den svenske regjeringen har foreslått et såkalt ROT-fradrag, og ber om det samme.
ROT står for rehabilitering, oppussing og tilbygg. Med et ROT-fradrag skal 50 prosent av kostnadene ved å bruke en håndverker kunnes trekkes fra på skatten.
Beløpet skal begrenses oppad til 50 000 kroner per skatteyter i husholdningen.
Les også: Krever redningspakke for bygg