INDUSTRI

Krever resultater for industrien

Knut Sunde i Norsk Industri mener Gripen hadde større potensiale, men at det ikke nødvendigvis betyr at JSF er noe dårligere valg.
Knut Sunde i Norsk Industri mener Gripen hadde større potensiale, men at det ikke nødvendigvis betyr at JSF er noe dårligere valg. Bilde: Stein Jarle Olsen
20. nov. 2008 - 16:55

Regjeringen har bestemt seg for at det er JSF F-35 som skal erstatte dagens F-16 som norsk jagerfly.

Faste i fisken

Knut Sunde, direktør for Bransjepolitisk avdeling i Norsk Industri, sier til TU.no at Norsk Industris holdning er at regjeringen uansett flyvalg må være faste i fisken når det gjelder ringvirkninger for industrien.

– Forsvarsindustrien opererer i et proteksjonistisk marked hvor det er vanskelig å få solgt til utlandet, med mindre staten er med og blander seg inn. Sånn er det bare i den bransjen: Man selger kun til én kunde i hvert land, og det er staten.

Potensiale

– Det har lenge vært klart at Gripen ville bety større gjenkjøpsavtaler for norsk industri enn hva et kjøp av amerikanske fly vil gjøre. Hva mener Norsk Industri om det?

– Det som har vært synliggjort, er at Gripen har større potensiale. Men industrien lever ikke av potensiale. Vi må ha konkrete resultater av et flykjøp, for en norsk forsvarsindustri som ikke klarer å selge til utlandet, vil heller ikke være konkurransedyktig for det norske forsvaret. Vi og myndighetene har her felles interesser, og det er åpent kjent, sier Sunde.

Han mener budskapet vil være det samme, uansett hvilket fly man ender opp med.

– Myndighetene må ikke godta fugler på taket, potensiale og dialoger i alle retninger. De er nødt til å være kompromissløse.

Konkrete løfter

Fellesforbundets nestleder Hans-Christian Gabrielsen uttalte seg tidligere i uka kritisk til JSF.

– Det amerikanske flyet kan bety mer langsiktige kontrakter for enkelte store aktører, selv om bredden er større med Gripen, sa han til TU.no.

Uansett utfall av kampflyvalg, vil LO-toppen se konkrete avtaler på bordet før hovedkontrakten signeres.

– Norsk industri lever ikke av intensjonsavtaler, men av konkrete avtaler. Det er mange intensjonsavtaler som bedriftene ikke vet om det blir noe av. Vi må få noe konkret på plass før vi undertegner hovedkontrakten. Når den er signert er det for sent, sier Gabrielsen.

LO enige

LO er enige med Norsk Industri.

– Fram til kontraktsinngåelse og før endelig avtale underskrives, må det komme på plass bindende industriavtaler som sikrer teknologioverføring og sysselsetting, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han mener både svenskene og amerikanerne hadde gode kandidater. Han påpeker at det har vært viktig for LO med reell konkurranse helt fram til beslutningen ble tatt.

– Nå er det viktig å få på plass gode industripakker som gjenspeiler den betydelige investeringen dette blir for Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.