De 15 millioner kronene som Enova nå pålegges å kreve tilbake, er støtte til ulike energispareprosjekter innenfor blant annet byggenæringen og industrien.
Statsstøtte omstridt
Bakgrunnen for den kinkige saken er at EØS-avtalen setter begrensninger for norske myndigheters mulighet til å gi støtte til næringsvirksomhet, av hensyn til en sunn konkurranse bedrifter imellom.
EFTAs overvåkingsorgan ESA i fjor krevde at Enova gjennomgikk samtlige støttetildelinger som Enova har foretatt siden oppstart i 2002. Kravet skjedde i forbindelse med at Enova ble notifisert, og var en forutsetning for at Enova skulle bli godkjent av ESA.
Etter gjennomgangen konkluderte ESA med at støtteprosjekter for 15 millioner kroner fallt utenfor regelverket.
Skulle gjerne unngått
- Det viser seg nå at noen saker ikke er helt i tråd med de gitte betingelsene. Vi gjennomfører nå tiltak for å få ordnet opp i dette sammen med de aktørene det gjelder, sier Enova-direktør Eli Arnstad.
- Kunne dette vært unngått?
- Vi skulle gjerne ha unngått det. Vi har hatt opplevelsen av å ha tildelt i tråd med regelverket, men ser i ettertid at noen saker har fallt utenfor.
Arnstad ønsker ikke å gå ut med hvilke bedrifter som nå kan komme til å måtte tilbakebetale penger de har fått.
Ubetydelig støtte?
- Samtlige bedrifter er informert, men vi går ikke ut med navn ennå. De 15 bedriftene har nå interne prosesser og vi prøver i første rekke å gjennomgå alle sakene for å finne ut om de kan benytte alternativt regelverk for likevel å kunne beholde støtten de har fått, sier Arnstad.
EØS-regelverket som forbyr statsstøtte, har et unntak om støtte av "bagatellmessig karakter", og som er under 200 Euro, cirka 1,6 millioner kroner. Dersom bedriftene klarer å bevise at støtten de har fått er bagatellmessig, kan de dermed beholde støtten.
Men det skal allerede være klart at noen av bedriftene uansett vil måtte betale beløpet de har fått tilbake til Enova.
Godkjent etter fire år
Arnstad er glad for at Enova nå har fått en formell godkjenning av bruk av energifondet til statsstøtte.
- Hvorfor ble Enova godkjent av ESA først i 2006, når dere ble opprettet i 2002?
- Regjeringen den gang mente at Energifondet var en forlengelse av allerede godkjente støtteordninger. Dette var ESA ikke enig i, og dermed startet en prosess for godkjenning av energifondet. Denne godkjenningen har vi nå fått, og det gir oss en betydelig frihet, sier Arnstad.