Bellona er ikke imponert over Olje- og energiminister Åslaug Hagas nye Forum for CO 2-håndtering.
Les om første møte her: - CO2-håndtering – den neste oljen
- Mest for å overbevise
Forumet er et ledd i en mer åpen linje fra Olje- og energidepartementet i arbeidet med å finne teknologiske løsninger som gjør det mulig å gjennomføre regjeringens varslede "månelanding", utvikling av teknologi som kan fange og deponere CO 2 fra Kårstø og Mongstad.
På få dagers varsel innkalte Haga miljøorganisasjoner, næringslivet, forskere og den politiske opposisjonen til det første Forum for CO 2-håndtering som fant sted tirsdag 29. januar.
- Det var satt av kun 10 minutter på programmet til å komme med spørsmål og innspill. Vårt inntrykk er at målgruppen for dette forumet egentlig var pressen. Det virket mer som et overbevisningsarrangement, enn et forum for konstruktive innspill, sier Bellona nestleder Marius Holm.
Innspill og kritikk
På agendaen til det første forumet var det satt av tid til orientering om status for de innenlandske CO 2-håndteringsprosjektene fra Gassnova, Gassco og Oljedirektoratet. StatoilHydro gjennomgikk status for testsenteret på Mongstad. I tillegg holdt Lord Oxburgh et innlegg om CO 2-håndteringens betydning i kampen mot klimaendringene i årene som kommer,
- Vi trodde hensikten med Hagas Forum for CO 2-håndtering var å hente inn ekstern ekspertise som kunne komme med konstruktive innspill til regjeringens arbeid. Vi tolket Hagas utspill som et ønske om å skape en arena hvor også motekspertisen kunne fremme kritkk mot valg av løsninger og teknologi. Opplegget på det første forumet ga ikke rom for en slik funksjon, sier Bellona-nestleder Marius Holm.
Planen er at forumet skal finne sted minst fire ganger i løpet av året.
Tar ikke selvkritikk
Statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartementet er ikke enig i kritikken fra Bellona, men lover at de kommende møtene vil ha en annen karakter enn det første forumet som gikk av stabelen onsdag.
- Det er naturlig at dagsordenen på det aller første møtet i forumet var en gjennomgang av status for de norske CO 2-håndteringsprosjektene, og å se på den internasjonale situasjonen. Når det er sagt, så vil de neste møtene være mer åpen for alternative innspill og debatt om teknologi og strategi.
Størvold mener departementet og Bellona egentlig er enige om hva slags funksjon Forum for CO 2-håndtering bør ha.
- I bunn og grunn er nok Bellona og vi enige i måten forumene skal fungere, og vi har store forventninger til gode innspill i diskusjonene som kommer, sier Størvold.
Les også:
- CO2-håndtering – den neste oljen
Haga til motangrep