Den sterke krona gjennom 2005 svekket konkurranseven med 4,4 prosent, mens en lavere kronekurs vil sikre en vekst på åtte prosent. Det viser Konjunkturrapporten for 2006 som Norsk Industri la fram i dag.
En særnorsk renteoppgang er uønsket. Det vil styrke krona.
– Dersom våre rammebetingelser er i tråd med våre viktigste konkurrentland, venter norske bedrifter at omsetningen og eksporten vil vokse med åtte prosent i år, sier sier Knut Sunde i branjsepolitisk avdeling i Norsk Industri (tidligere TBL og PIL).
Sunde venter at både investeringene og sysselsettingen vil øke.
Sikrere arbeidsplasser
– Investeringene har over noen år ligget på lavmål. Den øker nå for å sikre arbeidsplassene, sier han.
– Vi kan i lengden ikke leve med at det er mer lønnsomt å investere i skjermede sektorer enn i konkurranseutsatt industri. Avkastningen må opp og det krever investeringer, sier adminstrerende direktør Stein Lier-Hansen.
Han er opptatt av at lønnsoppgjøret holdes moderat som i 2005.
– Og jeg mener det er viktig at det er konkurranseutsatt industri som setter standarden for lønnsoppgjøret nå til våren. Det er særdeles viktig at alle tar inn over seg den vankselige situasjonen industrien er i. Selv om omsetningen og eksporten øker er det ike gitt at fortjenesten øker, sier han.
Begrenset optimisme
Årets rapport viser at 1/3 av bedriftene ikke er spesielt optimistiske med hensyn på 2006.
Mange norske eksportbedrifter lever på langsiktige kontrakter og her har de sterk økende stålprisene medført at fortjenestemarginene har blitt presset. Norsk ferrolegeringsindustri og treforedlingeindustrien er også inne i en vanskelig periode.
– Den usikkerhet som tidligere lå i å investere i de tidligere østblokklandene er borte. Der er det lettere å få til investeringer og lett å etablere seg i disse landene. Selv om vi primært ønsker å beholde arbeidsplassene i Norge, er det ikke gitt at den enkelte bedrifts styre ser det slik. Det har blitt mye enklere å etablere seg ute, sier Lier-Hansen.
– Vi skal huske at vi måles mot utlandet hver eneste dag. Globaliseringen setter nye rammer for våre medlemsbedrifter.
Trenger realister
Konjunkturrapporten viser at sysselsettingen i industrien vil øke.
Det er først og fremst kompetanse som bedriftene ønsker å få tilført. Skille går mellom bedrifter med over eller under hundre ansatte. Mens mindre bedrifter planlegger å ansette flere fagarbeidere, ser de store bedriftene på å ansette flere ingeniører og sivilingeniører.
– Utfordringen blir å få flere til å ta realfagsutdanning, sier informasjonssjef Einar Braathen.