Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har ingen tall på hva internasjonale studenter gjør etter at de har fullført utdannelsen sin i Norge.
Det har heller ikke Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), som jobber med internasjonale program og internasjonale studenter.
Les også: Utenlandske ingeniørstudenter blir ikke integrert
Faller mellom alle stoler
Forskeren Jan Paul Brekke er en av de få som har gjort en studie om internasjonale studenter og innvandring.
Den ble gjort i 2006 ved Instituttet for samfunnsforskning.
Ifølge Brekke produseres det ikke statistikk på utdanning og retur, så informasjon om hva internasjonale studenter gjør er ukjent.
– Erfaringen fra 2006 var at internasjonale studenter befinner seg i et krysningspunkt mellom arbeidspolitikk, utlendingspolitikk, bistandspolitikk og utdanningspolitikk. Det er begrenset med kommunikasjon på tvers, sier Brekke.
Brekke forklarer det med at UDI har tall på innvandring, mens utdanningsmyndighetene og utdanningsinstitusjonen har tall på studievalg, progresjon og så videre.
NHO: Norge bør fri til latino-ingeniører
NTNU og tall
Brekke har fått med seg at NTNU formidler inntrykket om at mange internasjonale ingeniører blir igjen i Norge.
– Men jeg har ikke sett noen tall på det. Dessuten tror jeg NTNU ønsker at mange drar tilbake. For eksempel at mange studenter fra Kina kommer hit som en del av bilaterale avtaler med universiteter i Kina.
Ifølge Brekke er disse avtalene i fare hvis nordmennene som sendes til Kina kommer tilbake til Norge, og kineserne som kommer hit samtidig blir værende her i landet.
Les også: Ber kroater gå på språkkurs
Utenlandsk navn gir 25 prosent lavere sjanse for å komme på intervju