Det første kulldrevne kraftverket med fangst og lagring av CO2 er åpnet utenfor Berlin. Kraftverket er en pilotmodell og verdens største i sitt slag.
Som TU.no tidligere har skrevet er anlegget den største piloten basert på den såkalte Oxyfuel-teknologien. Piloten er bygget i tilknytning til brunkullkraftverket Schwarze Pumpe, og vil i starten fange inn 95 prosent av utslippene.
Anlegget beviser at man ikke bør avskrive kullkraft som framtidig energikilde, selv om den er sterkt forurensende, mener toppsjef Lars G. Josefsson i et av Europas største energiselskaper, svenske Vattenfall.
Milepæl
- Piloten er en milepæl når det kommer til å omdanne kullkraft til å bli en nærmest utslippsfri energikilde. Den representerer den første virkeliggjøringen av en laboratoriemodell. Vi vil demonstrere at kull og høyteknologi ikke lenger er en motsetning, sier toppsjef Josefsson.
Josefsson mener at kraftsektoren kan bli en av de første sektorene som klarer å bli CO2-nøytral, og at dette kan oppnås innen 2050.
Scenariet forutsetter imidlertid en gedigen snuoperasjon. Fortsetter kraftsektoren som i dag vil utslippsnivået for CO2 øke med over 50 prosent.
Får miljøstøtte
CO2-håndtering, energieffektivisering og fornybar energi, er løsningen mener toppsjefen.
Ifølge Bellona, som var tilstede under pressekonferansen, manet Josefsson kraftbransjen til å slutte å investere i fossile brennstoffer.
Det er Bellona enig i.
- Vi mener investorene må satse på grønn energi og at oljeselskapene må legge om, slik at de snart kan levere utslippsfri energi, sier styreleder Pål Frisvold i Bellona.