ENERGI

Kun én kommune har blitt overkjørt på vindkraft

I kun ett tilfelle er det gitt konsesjon til vindkraftutbygging der en kommune har sagt nei, viser tall fra NVE.

Bare én kommune er hittil overkjørt av sentrale myndigheter i spørsmålet om vindkraftverk. Bildet viser vindturbiner i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune.
Bare én kommune er hittil overkjørt av sentrale myndigheter i spørsmålet om vindkraftverk. Bildet viser vindturbiner i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
6. mai 2019 - 13:59

I helgen vedtok Frps landsmøte å gå inn for at kommunene skal ha siste ord når det gjelder utbygging av vindkraft på land.

«Fremskrittspartiet vil i større grad vektlegge miljøhensyn i saker som omhandler vindmøller og skal ikke si ja til vindparker som ikke har lokal tilslutning i kommunestyrene i samtlige berørte kommuner» heter det i resolusjonen som ble vedtatt med stort flertall.

Men dette er å slå inn åpne dører, mener både Naturvernforbundet og SV.

– Dette er bare en videreføring av dagens politikk og vil ha lite å si, sier leder Silje Lundberg i Naturvernforbundet til NTB.

Én kommune overkjørt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har i alt 24 konsesjonssøknader på vindkraft til behandling. Av 244 søknader som er ferdig behandlet, har 39 fått konsesjon, viser en oversikt på NVEs nettsider.

– Vi har gitt konsesjon til bygging i fem kommuner som har vært negative, opplyser seksjonsleder for vindkraft i NVE, Arne Olsen, til NTB.

Samtlige klaget på vedtaket til Olje- og energidepartementet, der fire av kommunene fikk medhold. Dermed er det kun gitt tillatelse til bygging i én kommune som har vært negativ, nemlig Tromsø. Der skal det nå bygges en vindmøllepark med 67 turbiner på Kvaløya.

– I praksis har det vært praktisert en uformell vetorett for kommunene, sier Olsen.

Motsatt problem

Derimot kan Frp-vedtaket, dersom det får tilslutning fra de andre regjeringspartiene, føre til motsatt problem, nemlig at kommunene gis rett til å vedta vindmøller på tvers av naturhensyn, påpeker Lundberg.

– Problemet er ikke at kommunene kan bli overkjørt av staten, men det stikk motsatte. Det blir ofte gitt konsesjon i kommuner som har sagt ja. Det største problemet er at man gir konsesjoner i områder der dette har altfor store konsekvenser for naturmangfoldet, mener hun.

Lars Haltbrekken i SV peker på at det er mange kommuner som ønsker vindkraft.

– Skal de også få vetorett på å vedta vindkraft? I så fall står masse verdifull natur i fare for å ryke, sier han.

Mandag la FNs naturpanel fram en rapport som tegner et illevarslende bilde over konsekvensene av menneskers utnyttelse av naturen.

To tanker i hodet

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig: Vi må både sørge for mer fornybar energi og ta vare på naturen. Storsatsingen på vindkraft må skje offshore, sier Haltbrekken.

Her er han på linje med mindretallet i Frp som ønsker full stans i all vindkraftutbygging på land, men som ble nedstemt på landsmøtet.

– Vi kan ikke industrialisere fjellene våre for å forsyne EU med strøm. Det er galskap, mente Geir Hågen Karlsen i Oslo Frp i den opphetede debatten søndag.

Men topper i partiet, blant dem olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, tidligere oljeminister Terje Søviknes og tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, advarte alle mot å si nei til vindmøller.

Frykter smittefare

Haltbrekken frykter på sin side smittefare at dersom mer makt i slike spørsmål flyttes til kommunene.

– Norge har nå masse atomavfall som må lagres ett sted, men dette er det jo ingen kommuner som vil ha, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.