Kværners resultat for 2001 var som forventet, hele fem milliarder kroner i tap. - 2001 var et vanskelig år for Kværner. Resultatet er klart utilfredsstillende, men er helt relevant og som forventet. siden selskapet nå tar nye skritt fremover, sier konsernsjef Helge Lund i en kommentar.Omsetningen for 2001 var på 45 milliarder kroner. Ved utgangen av året var ordreserven på 36,6 milliarder som er nærmere 15 milliarder dårligere enn ordreinngnangen var ved året begynnelse.
- Økonomien i Kværner sammen med det fusjonerte Aker Maritime er som vi har forutsagt og gir oss store muligheter for å skape fremtidige verdier for selskapet Aker Kværner, presiserer Lund.
Det er tydelig at den nye ledelsen i selskapet har ønsket å ta tapene med en gang. Selve driftsunderskuddet før ekstraordinære avskrivinger var på 755 millioner kroner. Inkludert salgsgevinster på 285 millioner og ektraordinære tap på 2.367 millioner er driftsresultatet begredelige 2.837 millioner. Etter finanskostnader er tapet før skatt kommet opp i hele 4.961 millioner kroner. Ledelsen anbefaler overfor genralforsamlingen at det ikke utbetales utbytte for 2001.
Redusert ordrereserve
Det er i område Engineering and Construction hvor tapene er størst. Halvparten av driftsunderskuddet kommer fra denne delen av virksomheten. Først og fremst skyldes dette tap ved Greenfield cellulosefabrikk i Frankrike og ved Karbomont-fabrikken i Canada som produserer hydrogen og carbon black.
I tillegg er det lagt inn kostnader for tilbakeføring av hovedkontoret til Oslo med 87 millioner pluss 150 millioner tiknyttet refinansieringen av Kværners virksomhet. Ytterligere har Kværners ledelse tatt avskrivninger basert på enkelte risikofylte engasjementer som selskapet fortsatt er involvert i.
Det er grunn til bekymring at Kværners ordrereserve er synkende. Målet for Kværners nye ledelse er å nå 50 milliarder i omsetning så snart som mulig. For øvrig det samme målet som ble satt på Aker Maritime da dette selskapet ble overtatt av Kjell Inge Røkkes Aker RGI i 1997, uten at dette noen gang ble nådd. Etter fusjonen som nå er godkjent av myndighetene, vil Aker Maritimes ordrereserve overføres til det nye selskapet, dermed er det ikke store veksten ledelsen ser or seg for 2002.