INDUSTRI

Kvalsund støtter sjødeponi i Repparfjord

Nussir spretter champagnen, Havforskningsinstituttet raser.

Bilde: Nussir
9. mai 2012 - 10:14

I går kveld godtok Kvalsund kommune i Finnmark reguleringsplanen som tillater gruveselskapet Nussir å deponere avgangsmasser i Repparfjorden.

– Dette er det viktigste enkeltvedtaket i Nussirs historie, sier direktør Øystein Rushfeldt til Teknisk Ukeblad.1200004848.jpg

Stor forekomst

Nussir beregner at det ligger kobber for 20 milliarder kroner i området, men mener det ikke vil være lønnsomt å ta ut materialene om massene må deponeres på land.

Derfor har selskapet brukt over 100 millioner på prosjektet, blant annet for å få tillatelse til å deponere massene i fjorden.

Les også:

– Ingen vil takke vår generasjon for manglende ressursforvaltning

Norge lite attraktivt for gruvedrift 

Lite motstand

I går kveld ble det altså klart at kommunestyret sier ja, til tross for at tre SV-representanter stemte imot.

Vedtaket kommer etter langvarig konsekvensutredning som Nussir-direktør Rushfeldt kaller en av de største i Norges historie.

– Vedtaket er en tilbakemelding på at det prosjektet vi har gjort er riktig måte å kjøre slike prosjekter på. Vi brukte kvelden i går til å feire resultatet, men det det er fortsatt masse hardt arbeid og jobb foran oss, sier han.

Sterkt imot

Sjødeponi i Repparfjorden splitter både fagmiljøet og lokalbefolkningen. Det hersker usikkerhet om hva et deponi vil gjøre med livet i fjorden, men forsker Jan Helge Fosså i Havforskningsinsutittet er klar i sin tale.

– Vår klare uttalelse i denne saken er at vi absolutt ikke kan anbefale at fjorden blir brukt som avfallsplass. Vi legger oss ikke opp i om det skal være gruvedrift eller ikke, men vi anbefaler ikke at man kjører to tonn giftig avfall i et område hvor det blant annet er gytefelt for torsk. Vi registrerer at kommunen ikke tar hensyn til slike råd, sier han.

– Finnes det andre konsekvenser?

–  Dette er å gå flere tiår tilbake når det gjelder utslippsregimer. Myndighetene har beregnet at det koster mellom en og to milliarder kroner å rydde opp i industriavfall i norske fjorder. Dette er alvorlig industriforurensing,  sier Fosså.

Les også: Helt uenige om sjødeponi

Sterkt for

Nussir-direktør Rushfeldt er naturlig nok helt uenig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Det er svært gode erfaringer med sjødeponi i Norge. Norge har klart mest erfaring og kunnskap om sjødeponi, og de vi har i dag er godt overvåket og solid dokumentert, sier han.

– Det er ingen konflikt lokalt med fiskerier hvis man for eksempel ser på Rana Gruber (Ranafjorden, journ.anm)  og Hustad marmor (Frænfjorden, journ.anm). Erfaringene er stort sett positive og står i kontrast med det som hevdes i enkelte hold, sier han.

Fremdeles hindringer

Det er likevel enkelte ting som står i veien før Nussir kan starte utvinningen av kobber. Først skal fylkesmannen i Finnmark avklare en innsigelse til reguleringsplanen. Går den i orden, starter Klif behandlingen av utslippstillatelsen i løpet av sommeren.

Rushfeldt er likevel glad for at første hinder nå er forsert.

– Alt i alt er dette en svært god dag for Nussir, og en svært god dag for norsk bergindustri, sier han.

Les også: Anbefaler sjødeponi i Førdefjorden

Ingen avgjørelse om gruvedrift 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.