Det er stor sannsynlighet for at fedre som utsettes for sterke elektromagnetiske felt og stråling kan få barn med klumpfot og andre misdannelser. Dette går fram av et utkast til rapport som Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) presenterer om en måned.
Bakgrunnen for rapporten er at flere tidligere offiserer om bord på missiltorpedobåten KNM Kvikk i perioden 1987 til 1994 fikk barn med misdannelser. Ved rene tilfeldigheter ble fedrene oppmerksomme på at de alle hadde tjenestegjort om bord i missiltorpedobåten Kvikk i deler av det aktuelle tidsrommet. Fartøyet fikk montert en ekstra kraftig radiosender om bord for å øve elektromagnetisk krigføring.
Ingen har genfeil
Ingen av de 15 barna med ulike misdannelser som nå er undersøkt, har genfeil. Dette øker sannsynligheten for at fedrene fikk skader av å oppholde seg i nærheten av radiosenderen.
Fedrene krevde i 1996 at Sjøforsvaret tok ansvar. Da ble KNM Kvikk sendt til opphugging – etter at utstyret var demontert. Sjøforsvaret satte etter hvert i gang med et til dels banebrytende forskningsarbeid på tvers av flere faggrenser. Likevel ble det i mars 1998 konkludert med at tilfellene av klumpfot og andre avvik hos barna skyldtes statistiske opphopninger og tilfeldigheter.
Konfidensielt
Interessegruppa for Kvikk-ofre falt ikke til ro med svarene og fikk støtte av Statens strålevern. Stami ble satt til å utrede spørsmålene nærmere. Forskningssjef Tor Norseth i Stami vil ikke kommentere rapporten. – Den er foreløpig konfidensiell, men vil bli offentliggjort om en måned, sier han til tekblad.no.
Han opplyser likevel at rapporten ikke er noen motvekt til Sjøforsvarets gransking fra 1998. – Det er heller snakk om en videreføring.
Stami har samarbeidet med internasjonale eksperter, men Norseth vil ikke si om det er de samme som bisto Sjøforsvaret i deres granskinger i 1997/98 eller om det er snakk om andre.