KARRIERELONN

Kvinner minst opptatt av lønn

Menn ser fortsatt ut til å tjene mer enn kvinner, selv om de i utgangspunktet burde hatt samme lønn.
Menn ser fortsatt ut til å tjene mer enn kvinner, selv om de i utgangspunktet burde hatt samme lønn. Bilde: Colourbox.no
Jenny Nestvold KanestrømJenny Nestvold Kanestrøm
19. okt. 2007 - 09:00

Etter mange års kamp for lik likestilling tjener kvinner fortsatt mindre enn menn.

Familien

Marit Stykket, president i Nito, bekrefter at det er en klar tendens til at kvinnedominerte bransjer er lavere lønnet enn mannsdominerte.

– Dessverre tror jeg menn er mer opptatt av lønn og karriere enn kvinner. Jeg har også et inntrykk av at kvinner er mer beskjedne til å stille lønnskrav, de er mer opptatt av å ha en jobb som lar seg kombinere med familieliv, sier hun.

Flest kvinnelige Nito-medlemmer jobber i staten, og da spesielt i helsesektoren. Det er også her gjennomsnittslønnen er lavest. Stykket forteller at NITO skal gå dypere inn i sin lønnsstatistikk for å analysere om lønnsforskjellen er kjønnsrelatert eller om den skyldes andre forhold.

– Forhåpentligvis skyldes forskjellene ulike preferanser med hensyn til jobbvalg, men foreløpig kan vi ikke trekke noen konklusjoner, sier hun og forteller at søsterorganisasjonen Sveriges Ingeniører har registrert akkurat samme forhold i nabolandet.

Flest kvinner i det offentlige

Undersøkelser Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort viser at det er større lønnsforskjeller blant grupper med høyere utdanning og enn grupper uten høyere utdanning. Professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Geir Høgsnes, tror forklaringen er at flere kvinner enn menn søker seg til offentlig sektor.

– Det at flere kvinner med høy utdanning jobber i det offentlige, mens menn med høy utdanning er overrepresentert i det private, bidrar til å opprettholde lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, sier Høgsnes.

Han påpeker det er snakk om lønnsforskjeller mellom sektorene, og avviser at det er store forskjeller blant kvinner og menn innenfor samme sektor.

Høgsnes mener tendensen er biologisk betinget og mener menn taper mindre på å få barn enn kvinner, som må regne med fravær på arbeidsmarkedet i slike situasjoner.

– Særlig unge kvinnelige ingeniører søker seg til jobber i det offentlige, som er betraktet som en mer familievennlig og stabil sektor. Fortsatt er det flest mannlige ingeniører i privat sektor der lønnsnivået er høyere, forklarer Høgsnes og mener barn er en viktig faktor her.

Her tjener du best

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.