Det nye kvotesystemet vil koste bedriften dyrt.
– Vi føler oss kraftig villedet av regjeringen. Regjeringens forslag til kvotesystem innebærer at vi får årlige kvotekostnader på rundt 42 millioner kroner. Det er ikke driveverdig, sier Olav Markussen, konsernsjef i Franzefoss Minerals AS, som eier 50 prosent av den nye kalkfabrikken.
Har investert for 200 mill
NorFraKalk er i ferd med å bygge et nytt stort foredlingsanlegg for brentkalk i Verdal. Bedriften har søkt utslipp av 245 000 tonn CO 2. Investeringene er på omlag 200 millioner kroner. Anlegget er så å si ferdig, og planlagt oppstart var i november i år.
Det kan regjeringens forsalg til kvotesystem i 2008-2012, som ble lagt frem i forrige uke, setter en stopper for. Her tildeles det ingen frikvoter til ny landsbasert industri og industri som utvider virksomheten.
Ville aldri ha bygd
– Investeringsbeslutningen var basert på at vi fikk frikvoter for oppstartsåret 2007. Under beslutningsprosessen fikk vi ingen signaler om at denne praksisen ikke skulle videreføres, sier Markussen.
Han understreker at Franzefoss Minerals AS aldri ville ha bygd den nye fabrikken på disse premissene.
– Vi setter nå vår lit til Stortingets behandling av forslaget.
Alvorlig
Norsk Industri mener det er uakseptabelt at ny og miljøeffektiv industri i Norge skal diskrimineres i forhold til gammel industri.
– Regjeringens forslag er meget alvorlig, spesielt for kalkindustrien, sier fagsjef i Norsk Industri, Ronald Fagernes, som frykter at NorFraKalk skal bli nødt til å gi seg før fabrikken har startet opp.
Flere rammes
- Andre som blir rammet er svenskeide SMA Magnesium AS som har startet opp på Herøya og MoKaDO, sier Fagernes. Han reagerer også på at regjeringen vil tildele frikvoter til etablert landbasert industri basert på utslippene i 1998-2001.
– Mange har økt og endret produksjonen sin siden den gang. En rekke norske bedrifter risikerer dessuten å få meget lave tildelingsprosenter. Dette gjelder for eksempel for treforedlingsbedriftene Borregaard og M. Peterson, sier Fagernes.