Organisasjonen «One Laptop Per Child» gjennomførte et eksperiment i to etiopiske landsbyer og delte ut 40 nettbrett til barn i førsteklassealder.
Målet var å se hvordan barn som tidligere ikke har sett bøker og skriftlig språk kunne lære seg å lese på egen hånd.
Nettbrettene var av merket Motorola Xoom og ble ladet opp med en solcellelader.
Resultatene ble presentert på den årlige MIT Technology Reviews EmTech-konferanse. Konferansen har fokus på teknologier og deres innflytelse på verden.
Les også: Brettkrigen om barna er i gang
Hacket seg inn
Barna hadde aldri sett noe skriftlig materiale, skilt eller emballasje som hadde ord på seg. De fikk levert nettbrettene uten noen instruksjoner i esker.
Forskerne observerte og samlet inn data fra nettbrettet i løpet av et halvt år for å se resultater.
– Jeg trodde at barna kom bare til å leke med selve esken. I løpet av fire minutter hadde et barn åpnet esken, slått på nettbrettet og satt det til opplading. I løpet av fire dager brukte barna i snitt 47 ulike applikasjoner per dag. I løpet av to uker sang barna alfabetsanger. I løpet av fem måneder klarte de å hacke seg inn på nettbrettet, sier Nicholas Negroponte, styreformann i One Laptop Per Child, til MIT Technology Review.
Barna hacket seg inn på nettbrettet fordi kamera ikke var en av forhåndsprogrammerte applikasjonene. Det rettet de fort opp i.
– Barna tilpasset nettbrettene til sine behov. Hvis de kan lære seg å lese, da kan de lese for å lære mer, sier Negroponte.
Les også: Afrika får sin iPad
For tidlig å si
Eksperimentet er på forskningsstadiet og det er ennå tidlig å dra noen konklusjoner.
– Men eksperimentet kan i seg selv fortelle oss mye om læring. Det kan fortelle oss om hvordan vi kan nå 100 millioner barn uten skoletilgang raskere enn ved å bygge nye skoler og trene lærere. Barn kan lære veldig mye på egen hånd. Mer enn vi tror selv. Nysgjerrighet er medfødt uansett bakgrunn og tilgang på skole, sier Negroponte.
Les også:
Brusflasker og kokosnøtter gir bedre hus i u-land
Her bruker 33 millioner mennesker mindre strøm enn Oslo vest
Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer