KARRIERE

Lager et av verdens mest populære leketøy. Nå jakter de 200 ingeniører

Lego er i gang med å gå bort fra olje i plasten de benytter. Nå skal de ansette 200 nye ingeniører.
Lego er i gang med å gå bort fra olje i plasten de benytter. Nå skal de ansette 200 nye ingeniører. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
20. des. 2015 - 01:40
Vis mer

Michael Holm, senior HR-manager i Lego, sitter overfor oss i et minimalistisk møterom i Lego-byen Billund. På bordet står en stor glassbolle med Lego.

– I snitt får vi inn 60 jobbsøknader hver måned, og i år har vi besatt 450 stillinger, sier han.

Holm sier det er helt fint å sitte med klossene i hendene under jobbintervju fordi det er dette det hele handler om.

– Vi har noen sett som vi bruker til jobbintervjuer, og spør: Du får fem minutter. Kan du bygge noe av dette? Poenget er ikke om man er ingeniør eller designer. Noen fikser dette umiddelbart, sier Holm til Teknisk Ukeblad.

Det sier en del om Legos posisjon i Billund at rådhuset ble revet for å gi plass til Legos monumentalbygg bestående av 21 oppskalerte 2 x 4-klosser. Med sine lekeinstallasjoner og museum kan det 12.000 m2 store ikonbygget bli et mekka for Lego-frelste.

På jobbjakt? Dette er Googles formel for den perfekte CV

Snart 15.000 ansatte

Leketøy-giganten har ca. 4000 ansatte i Billund og 15.000 globalt. Syv nordmenn jobber hos Lego i Billund. En av dem er mould engineer, resten er designere. I Legos typiske rekrutteringsprosess utlyses stillinger på diverse jobb-nettsteder.

Etter en grovsortering plukker man ut 6–8 kandidater til intervju. Det første intervjuet har fokus på faglig kompetanse og gjøres gjerne via Skype. I neste runde ser man mer på personlige egenskaper.

– I tillegg har vi personlighetstest og ferdighetstest. Iblant bruker vi konkrete cases og spør om kandidaten kan presentere et par Powerpoint-bilder. De mest relevante områdene for teknologer er engineering, supply chain og corporate IT. Disse områdene utgjør 25 prosent av stillingene i Lego, sier Holm.

Han understreker at hvis du planlegger å gå utenfor boksen i søknadsprosessen, skal du gå all in.

Reportasje fra Lego i Billund november 2016
Tim Brooks, senior director of environmental substainability i Lego. Fredrik Drevon
– Da skal man virkelig satse og legge søknaden på Facebook, så bra skal det være. Hvis du bare setter ansiktet ditt på en Lego-figur, så ah ... da blir det litt for corny.

På kontoret sitt har Holm en søknad som han fikk tilsendt som puslespill i en stor pappkasse.

– Først tenkte jeg: Hva er dette? Men da jeg satt sammen puslespillet fant jeg en QR-kode som ledet til søkerens CV. Det var godt laget og han fikk jobb hos oss.

Får dere mange kreative søknader?

– Fra ingeniørene kommer det mest standardsøknader. Men til designstillingene går det mer på porteføljer og tidligere oppgaver. Skal jeg gi råd til ingeniører i søknadsprosessen, så er det "play it safe".

Hvis du er student og drømmer om jobb hos Lego, råder Holm deg til å fokusere på det du synes er mest spennende.

– Ikke lås deg til et eller annet fag bare fordi du tror det kreves i fremtiden. Bli dyktig der du har energien din, enten det er som sivilingeniør, IT-ingeniør eller noe annet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Reportasje fra Lego i Billund november 2016
Reportasje fra Lego i Billund november 2016

Clutch power

Holm sier at selskapet hadde en global turnover på personale på 9 prosent i 2014 og 8,8 i 2013 og 2012. Han mener det er gode karrieremuligheter i selskapet og sier at 25 prosent av ledige stillinger blir rekruttert internt hvert år.

En av Legos kjerneverdier er clutch power, som også er en viktig egenskap ved brikkene. Clutch power handler om at brikkene både kan henge sammen og trekkes fra hverandre.

Blogger Phillipe Cantin bygget en maskin som i løpet av ti dager presset sammen to klosser 37.112 ganger. Da var klossene så slitt, at de manglet clutch power.

Communication manager Jan Christensen ønsket ikke å kommentere spørsmål fra TU om Lego og Duplo har samme clutch power.

I HR-sammenheng betyr clutch power at Lego er en nettverksdrevet organisasjon.

– Man kan høre på mange innspill før man treffer en beslutning. For øvrig er relasjonen mellom arbeidsgiver og ansatt formålsdrevet. Vår oppgave er å putte Lego i hendene på så mange mennesker som mulig, sier Holm.

Clutch power kan også tolkes som solidaritet. Kan Lego-ansatte uttale seg om politikk privat?

– Ja. Ta meg som eksempel. Jeg tvitrer som privatperson om ting jeg synes er spennende, sier Holm.

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei fikk avslag på en engrosbestilling hos Lego, som har som policy å avvise store bestillinger fra politisk orienterte kunstnere. Ai får nå i stedet tilsendt Lego fra fans over hele verden. Vil du som privatperson sende Ai Lego?

– Nei. Politiske prosjekter har jeg som privatperson litt vanskelig med fordi jeg synes ofte de blir til noe annet enn utgangspunktet. Selv om jeg sympatiserer med et politisk prosjekt, kan det bli brukt i en annen sammenheng som jeg ikke kan gjennomskue.

I 2017 åpner Lego sin første egendrevne fabrikk i Kina.

Prestisjetungt: Stjernearkitekten Bjarke Ingels har tegnet det nye ikonbygget Lego House under bygging der Billunds gamle rådhus stod. Lego har ikke offentliggjort prisen på bygget som bl.a. skal inneholde Lego-museet som idag kun er forbeholdt selskapets ansatte.
Prestisjetungt: Stjernearkitekten Bjarke Ingels har tegnet det nye ikonbygget Lego House under bygging der Billunds gamle rådhus stod. Lego har ikke offentliggjort prisen på bygget som bl.a. skal inneholde Lego-museet som idag kun er forbeholdt selskapets ansatte.

Vil bort fra plast

I juni i år annonserte Lego at de rekrutterer 100 medarbeidere til sitt nye materialsenter. Frem mot 2030 skal Lego bruke en milliard danske kroner på å erstatte dagens oljebaserte brikker med et mer bærekraftig materiale.

Lego produserte i fjor 60 milliarder brikker av ABS termoplast. Satsingen kommer i kjølvannet av en Greenpeace-kampanje som presset Lego til å avslutte sitt mangeårige samarbeid med Shell.

Tim Brooks, senior director of environmental sustain-ability, som TU møter i Billund, sier at Lego totalt skal ansette 200 ingeniører i 2016, mest innenfor IT og mekatronikk.

Hvor mange av de 100 dere søker til materialprosjektet er allerede ansatt?

– Rekrutteringen pågår. Vi har et kjerneteam i sving som ser på hvordan oppgaven skal organiseres og gjennomføres. Fra før av har vi flere hundre materialingeniører, men denne staben blir mer fokusert mot en spesifikk oppgave.

Teamet starter med å se på hva bærekraft betyr, og hvilke materialer som er mest bærekraftige over tid.

– Presterer materialet slik vi ønsker? Kan det brukes til å produsere brikker? Vi forventer søkere fra hele spekteret: Både de med kunnskaper om temperatur og støping, og mer innovative folk, som kan tenke utenfor boksen. Men kjernen er ingeniørfaglig, sier Brooks.

– Først og fremst dreier det seg om sikkerhet. Deretter kommer kvalitet. Disse to aspektene må matches, sier han.

Mer energieffektive

Man skal se på alt fra dyre- og planteoljer til planteavfall og ukonvensjonell karbon, men Brooks erkjenner at det blir vanskelig å finne et materiale som ivaretar sikkerhet, kvalitet og holdbarhet like godt som ABS.

– I dag er brikkene 25 prosent mer energieffektive enn de var for fem år siden. Blant annet bruker vi mindre energi i støpeprosessen. Andre miljøtiltak er for eksempel reduksjon av eskene med 18 prosent, slik at vi har fjernet tilsvarende 3000 lastebiler årlig fra europeiske veier, sier Brooks.

Fortsatt er det veldig mye luft i eskene. Hvis esken blir mindre, mister varen oppmerksomhet i butikken?

– Utfordringen er at vi må få elementer inn i boksen og kunne lukke boksen. Jo mindre eske, jo vanskeligere er det å få inn brikkene, sier Brooks.

Brooks sier han ikke vet hvor råmaterialet til Lego-brikkene kommer fra, men at Lego kjøper granulat fra leverandører over hele verden, herunder Sør-Korea. Han vil ikke navngi noen leverandører.

– Leverandørene får svare på hvor oljen kommer fra. Men vi vet at oljeutvinning ikke er bra for miljøet og derfor etablerer vi det nye senteret vårt.

Brooks hevder at det er umulig å spore hvor oljen som brukes til å lage brikkene kommer fra, og at det uansett ville vært uinteressant å vite det.

Greenpeace har ikke besvart spørsmål fra TU om de kjenner verdikjeden bak granulatet som smeltes for å støpe Lego-brikker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.