PRODUKSJON

Lager hofter og kneledd av titan

Ole K. Helgesen
5. jan. 2006 - 08:00

Da gründer og fabrikkeier Inge Brigt Aarbakke var i Australia en stund tilbake, forstod han at de nye maskinene han hadde kjøpt kunne brukes til mer enn bare verktøysliping.

Der nede ble nemlig de samme maskinene brukt til å produsere kunstige deler til menneskekropper. Dette var en mulighet den offensive jærbuen ikke ville la gå fra seg, og vips: så var «Aarbakke Medical» etablert.



Skal gi skikkelig gass

Aarbakke på Bryne er sannsynligvis landets fremste på dreing og fresing. I tillegg har bedriften et klart mål om å bli best på verktøysliping. Og når det er nådd, skal det satses på produksjon av kunstige hofter og kneledd.

– Vi kan begynne å lage kunstige kroppsdeler allerede i morgen, men først må vi bli best i landet på verktøysliping. Vi gir ikke gass før vi virkelig kan gi gass, sier Aarbakke. Han understreker at det ikke vil gå lang tid før de har lagt verktøymarkedet under seg.

Sannsynligvis vil Aarbakkes metallprodukter kunne plantes inn i nordmenn innen tre år. – Vi pleier å få til det vi vil, sier han selvsikkert. Rogalandsbedriften har allerede etablert kontakt med Haukeland Sykehus i Bergen og Univerisitetssjukehuset i Stavanger om fremtidig levering.

Ingebrigt Aarbakke ser ingen grunn til at det skal være nødvendig for sykehusene å bestille slike deler fra utlandet. – Dette er relativt enkelt for oss å gjøre. Så snart vi mottar et rø ntgenbilde, kan vi digitalisere det og plotte det inn i maskinene. De vil produsere leddet i løpet av natten, og pasienten får en tro kopi av det dagen etterpå, forklare Aarbakke.



Steril produksjon

Aarbakke har nylig investert 50 millioner kroner i nye lokaler. Nå kommer enda et lokale som er spesielt tilpasset steril produksjon av medisinske produkter. Det er allerede kjøpt inn to maskiner, og tre til er bestilt. Til sammen koster de 15 millioner kroner. Dette må til for å levere kunstige ledd like effektivt som de i dag leverer deler til oljeindustrien.

Suksessbedriften på Bryne er kjent for å satse stort. Gjennomsnittsalderen på maskinene er tre år, og det kjøpes en ny maskin hver åttende uke.

– Vi tjener penger fordi vi har raskest leveringstid og topp kvalitet. Målet vårt i år er å doble omsetningen fra 300 millioner til 600 millioner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.