TEL AVIV: Når Holmenkollen åpner igjen etter en omfattende utbygging i mars 2010, håper israelske ingeniøer at deres teknologi kan være med å sikre at anlegget kan brukes hele sesongen, uavhengig av værforhold.
Kortere
Firmaet IDE Technologies har funnet løsningen på den mangel på snø som har preget vintersportsstedene i Europa de siste vintrene: En maskin som produserer snø uansett hvor varmt det er.
– Klimaendringene har medført en kortere skisesong for Holmenkollen. Nasjonalanlegget har de siste fem-seks årene bare hatt skiløyper fra begynnelsen av januar og ut mars, sier Eunike Ditlefsen, kommunikasjonssjef i Skiforeningen, til Teknisk Ukeblad.
Tatt i bruk
Nå er dette nye snøproduksjonsanlegget tatt i bruk på to store skisportssteder, Zermatt i Sveits og Pitztal i Østerrike.
– Våre snømaskiner gir garanti for en lang skisesong, sier Moshe Tessel, direktør for kjøledivisjonen i IDE Technologies. Imotsetning til dagens snøkanoner som bare fungerer når temperaturen kommer under minus fire grader.
Fordamping
Det israelske anlegget produserer snø ved at fire grader varmt vann pumpes inn i et vakuumkammer.
Vakuumeffekten setter i gang en fordampning, mens temperaturen i resten av vannet faller, slik at man oppnår isdannelse på null grader.
20 prosent av dette er iskrystaller(snø) som blir skilt ut etter at massen er blitt pumpet over i en snøkonsentrator. Snøen blir "spyttet" ut, mens vannet blir pumpet tilbake i vakuumkammeret for at prosessen skal gjentas.
1900 kubikkmeter i døgnet
Den største modellen kan produsere 1900 kubikkmeter snø i døgnet.
Opprinnelig ble anlegget i 1964 utviklet av Israel Desalination Engineering(IDE) for avsalting av sjøvann.
Da ble dampprosessen i vakuumkammeret brukt til å utvinne drikkevann, mens isslammet bare var et biprodukt.
Etter at man startet avsalting ved hjelp av omvendt osmose, ble vakuumevaporeringen lagt på hylla.
Hentet frem
På 90-tallet ble teknologien hentet fram igjen og brukt i forbindelse med kjøleanlegg i den sørafrikanske gruveindustrien. Det var i forbindelse med testing i Johannesburg at en IDE-ingeniør kom på ideen om snøproduksjon ettersom krystallene var av samme kvalitet som nyfalt snø.
– Vi kunne produsere snø i den sørafrikanske sommervarmen - uten noen form for nukleasjonskjemikalier eller bakteriekultur, slik man bruker i tradisjonelle snøkanoner for å få fart på prosessen, sier Moshe Tessel.
Dyr snø
– Det er åpenbart at teknologi for temperaturuavhengig snøproduksjon vil svare på mange utfordringer. Vi kan forlenge sesongen med to-tre måneder og operere med en snøgaranti, sier Eunike Ditlefsen i Skiforeningen.
I første omgang ønsker man i Holmenkollen å teste ut tradisjonelle snøkanoner, både fordi den nye teknologien er dyr og fordi det er for lite utprøvd.
– Dette er en løsning, men det dreier seg om en temmelig kostbar snø, sier Matthieu Faufe, ingeniør ved det føderale insitutt for snø- og lavineforskning(SFISAR) i sveitsiske Davos.
Den store snømaskinen i Zermatt har et strømforbruk på 13 kW per kubikkmeter snø, noe som nærmer seg det dobbelte av de vanlige snøkanonene. I tillegg koster selve anlegget 12 millioner kroner.
Drammen vil ha snømaskin
Snømaskinen kan havne flere steder. Leder for World Cup Sprint i Drammen, Geirr Kihle, bekrefter at de vurderer å kjøpe en.
– Jeg hørte første gang om maskinen i fjor høst, under et seminar i regi av Det internasjonale skiforbund (FIS). Det var IDEs norske agent, Lennart Brodin, som var foredragsholder. Jeg ble fascinert av ideen om å kunne ha vinter hele året, sier han.
– Vi representerer en av Norges største skiklubber. På Konnerud i Drammen kommune, 200 meter over havet, produserer vi årlig mer enn 20 000 kubikkmeter snø. 7000 kubikkmeter fraktes til Drammen sentrum for å danne grunnlaget for World Cup-rennet. Dette arrangementet med hele verdenseliten tilstede trekker 30- 40 000 tilskuere og har bred internasjonal TV-dekning. Vår store mulighet med denne maskinen ligger i at vi kan utnytte både varmen og snøen fra maskinen, sier Kihle.
Fjernvarme
Han ønsker å samarbeide med et energiselskap som også er involvert i fjernvarme. Valget falt på Vardar Energi, som eies av Buskerud fylkeskommune.
Konnerud skistadion ligger "midt i" sentrum på Konnerud og bygningsmassen som er tenkt å ta imot fjernvarme ligger maksimalt 400 meter fra produksjonsstedet.
– Moshe Tessel fra produsenten har vært i samtaler med Vardar, og har også vært på befaring på Konnerud, og hans konklusjon er entydig: Han har ikke sett noe sted hvor forholdene ligger bedre til rette for IDE All Weather Snowmaker. Vi har altså kommet et stykke på vei, men skulle gjerne allerede ha bestilt en maskin, sier Kihle.