STAVANGER: På Hana i Sandnes har et populært miniprosjekt blitt til. Her har 15-åringen Knut Ørland laget en TV-guide for iPhone.
I konkurranse med 12.000 andre programmer troner programmet hans øverst på listen over nedlastinger fra AppStore i Norge. I Danmark har han en tredjeplass.
Populært
– Jeg har laget en TV-guide for iPhone, som rett og slett viser hva som går på TV, sier den unge ildsjelen.
Guiden har oversikt over programmene på 62 kanaler i en uke fremover. Brukerne lese beskrivelser av de enkelte programmene, og man kan også planlegge TV-tiden sin med «Min TV-kveld»-funksjonaliteten.
Programmet har også en søkefunksjon.
Guiden ble lansert i App Store 10. november i fjor, og har siden starten ligget i toppsjiktet på den norske listen. Nå jobber Knut seg også oppover den danske.
Overrasket
Etterspørselen etter de små, men geniale, programmene har aldri vært større. Med kommersielle arenaer som Apple's App Store og Microsofts Xbox Live, har gutteromsprosjektene igjen blitt en mulig vei til både store penger og gode jobber.
– TV-Guiden fikk bra respons med en gang, og det var litt overraskende for meg, sier Ørland.
Apple har merket at det er flere utviklere som jobber med iPhone-applikasjoner.
– Det er kjekt at de norske utviklerne har sånn suksess, sier pressekontakt Andreas Rødland.
– Det har begynt å bli et lite miljø for det i Norge, og det er veldig hyggelig. Blant annet har Gilde, yr.no og Trafikanten laget applikasjoner.
– Flisespikkeri
Flere utviklere har vist misnøye over kronglete fremgangsmåte hos Apple. Ifølge Knut gikk utviklingen av programmet mye fortere enn godkjenningen.
– Det er litt flisespikkeri. Det første du må gjøre er å betale Apple 100 dollar for å få lov til å bli utvikler. Så må du lage produktet,og sende det inn til AppStore.
Her skulle Apple ha diverse teknisk informasjon, samt et brev som skulle ordne opp med amerikanske skattemyndigheter. De så gjennom at ting virket som det skulle og at han ikke hadde kopiert programmer Apple allerede hadde laget.
– Etter en liten stund fikk jeg beskjed om det var godkjent.
God respons
Etter litt oppstartsproblemer etter lanseringen, har unggutten fått god respons på programmet. Sist uke lanserte han versjon 1.2, og er allerede i gang med å planlegge 1.3.
– Egentlig skulle det kommet ut mye tidligere, men Apple godkjente det ikke.
Ørland peker på et lite plusstegn på skjermen sin.
– Her hadde jeg brukt en blå pil. Det godkjente de ikke. Derfor ble programmet forsinket et par uker.
I neste versjon retter han blikket over Skagerrak.
– Den skal tilby dansk språk. Det er flere som har tilbudt seg å hjelpe meg med å oversette. Så slipper jeg å lære meg dansk.
Selvlært
– Har du flere planer for TV-guiden videre?
– Jeg holder bare på. Hvis jeg finner på noe jeg kan gjøre, så bare lager jeg det.
– Er det ikke vanskelig?
– Det er litt opp og ned. Det jeg trodde skulle være lett å lage, er ofte vanskelig, men det som ser vanskelig ut, er gjerne lett.
Tiendeklassingen har programmert siden har var 10 år gammel og er selvlært.
– Vi har ikke engang dataundervisning på skolen.
Etter suksessen med TV-guiden har han blitt kontaktet av firmaer som vil ha hjelp. Men 15-åringen har ingen hast, han planlegger å få seg en skikkelig utdanning, gjerne hos MIT.
– Målet er å bli programmerer hos Apple.