Laksen trenger bredbånd

Dårlig nettkapasitet er en begrensende faktor for automatisering av oppdrett. Det vil Hesbynett gjøre noe med. I tillegg utvikler de roboter for oppdrettsnæringen.

Hesbynett utvikler kamerasystemer for habruksnæringen, her en prototyp med egenutviklet kretskort og et ferdig kjøpt kamera fra en ekstern produsent.
Hesbynett utvikler kamerasystemer for habruksnæringen, her en prototyp med egenutviklet kretskort og et ferdig kjøpt kamera fra en ekstern produsent. Bilde: Joachim Seehusen
26. apr. 2016 - 07:00

– Både fjernfôring og kameraovervåking kan bli vanskelig om nettkvaliteten ikke er god nok, og det er den ofte ikke der det er oppdrettsanlegg.

Det sier Frode Hesby, gründer av selskapet Hesbynett som har oppdrettsnæringen som voksende kunde­gruppe. Selskapet omsatte for 16 millioner kroner i 2015, av dette kom 1,5 millioner fra havbruk.

– I de nærmeste årene er det innen oppdrett den største veksten kommer, vårt mål er å vokse med om lag 2,5 millioner hvert år. Vi ønsker å ekspandere fra å være en regional leverandør til å bli riksdekkende.

Les: Sentralstøvsuger for oppdrettsanlegg

Kamerautvikling sentralt

Nå har Hesbynett fem oppdretts­selskaper på kundelisten. Han har lagt fiber ut til mange øyer.

– Vi skyter først trådløst ut, gjerne en radiolink som kan kjøre 450 mbps begge veier, så legger vi fiber på øya og ut til anlegget. Responstiden bør ikke overstige 2–4 millisekunder frem til fiber, da er det bra. 4G eller selskaper som Ice klarer ikke levere tilstrekkelig hastighet og kapasitet. Dårlig nett har bremset automatisering i oppdrettssektoren, sier Hesby.

Frode Hesby er overbevist om at kamera-overvåking bare blir mer og mer aktuelt for oppdrettsnæringen. Han har nå begynt å utvikle egne løsninger.

– Vi tenkte først å benytte hyllevare, men det lot seg ikke gjøre. Kameraene er utsatt for salt, de skal være vanntette, ha høy lysfølsomhet og god oppløsning. Så må vi ha 360 grader kontinuerlig overvåking.

Les også: Gir frossenfisk bedre kvalitet

Lager eget

Derfor lagde han sin egen versjon.

Et vanntett og korrosjonssikret hus er ferdig konstruert i 3D, en lokal leverandør står klar til å produsere. Hesby bestilte først kuppel til kameraet fra Kina, men fikk ikke god nok kvalitet. Nå er en lokal leverandør inne også der.

Nå styres den med vinsj og wire.

– Det er akseptert, det er noe bransjen kjenner. På sikt vil vi utvikle ROV-er med propell og thrustere.

– Prisen kommer an på bestykkelsen, men vi har et prismål på 70 000 kroner. Nå søker vi kontakt med selskaper som leverer fôringsanlegg, merder, serviceselskaper og de som driver notspyling. Jeg er i dialog med et par.

Frode Hesby, Hesbynett. Her med støvsugeren som førte til at selskapet Robot Solutions ble stiftet. <i>Foto: Joachim Seehusen</i>
Frode Hesby, Hesbynett. Her med støvsugeren som førte til at selskapet Robot Solutions ble stiftet. Foto: Joachim Seehusen

Robot Solutions

Gründeren Hesby driver med mer enn nett. Han har også stiftet selskapet Robot Solutions.

– Det begynte med renholdet her på kontoret. Vi kjøpte en støvsugerrobot og oppdaget av vi sparte 2500 kroner hver måned i reduserte utgifter til renhold. Da så jeg at her er det muligheter. Vi diskuterte mange løsninger, pakking, bedre støvsugere, men til slutt fant vi måtte satse ned i sjøen, mot oppdrett.

Hesby begrunner det med at det er ventet kraftig vekst, at behovene er store og at det i dag foregår mye arbeid som er både kjedelig og farlig. Han tenkte først på en inspeksjonsrobot, men gikk bort fra det fordi det kun er periodisk behov for en slik. Valget falt på vasking av not.

Har du lest: Musikkprofessor og forsker på datateknikk utvikler selvlærende robot.

Sammen med Sintef

– Det er en kontinuerlig jobb. Planen er å søke om støtte til utviklingen sammen med Sintef i år. Vi ønsket å starte i fjor, men rakk ikke søknadsfristene. Målet er en robot som kan bevege seg nøyaktig og styres. Det krever programmering, så trenger vi et vanntett hus og ethernet til overflaten.

Frode Hesby ser også for seg å utvikle løsninger for de han kaller appetittfôring. Laksen skal kun få så mye fôr som den spiser. Det krever avansert vision og muligheten til å telle pellets og identifisere størrelsen på fisken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.