Etter å ha vært på ny jobb i Tokyo et par uker, er det likevel det som slår meg aller mest, i en verden som stadig mer fokuserer kortsiktig profitt. Skal vi f.eks evne å utnytte naturressursene våre mer effektivt, er vi avhengige av at noen tar risiko samt at politikere tør å ta valg som kan være upopulære overfor det bestående.
Kraftselskapene i Japan er neppe veldig glade i storsatsingen på solcellesystemer og slagordet om "soltak" på alle hus. Men det bidrar til utvikling av en bedre verden og gir fantastiske forretningsmuligheter for nye leverandører som Elkem og Scanwafer.
Hadde vi alle tenkt på miljøet og kjørt matpakkene våre rundt i mindre og energiøkonomiske biler som japanerne har hatt på markedet i mange år allerede, hadde verden sett annerledes ut. Også her er imidlertid motkreftene store i de fleste land. Det betraktes fortsatt som en menneskerett å få kjøre rundt i "monsterbiler" med vanvittig drivstofforbruk.
Hydrogensamarbeid
Japanerne satser enormt på det kommende hydrogensamfunnet. De planlegger å ha 50.000 hydrogenkjøretøyer på veiene i 2010 og fem millioner i 2020. Samarbeidet mellom Norge og Japan på hydrogen er godt i gang. Dette er " stein på stein"-arbeid som har fått fart takket være forskningsavtalen mellom våre to land.
Neste viktige runde går i november i Kyoto der det blir samling av både forsknings- og næringslivsmiljøer. Hydros Utsira-prosjekt (vind, hydrogen og brenselceller i avansert samspill) vil bl.a. bli presentert og kommer sikkert til å få mer interesse her enn i Norge.
Norge har mye å tilby på dette området, men vår innsats blekner når vi snakker om ambisjonsnivå. Hjemme synes næringsnøytralitet å være viktigere enn målsettinger og tiltak som sikrer Norges posisjon som ledende energinasjon i fremtiden.
Helhjertet innsats
I tillegg til de langsiktige ambisjonene gjør det inntrykk å se hvilken systematisk helhjertet innsats som vises fra japansk side - dette kan jeg ikke minst se fra eget team her i Tokyo. Målrettet, entusiastisk og utholdende - en evne til å levere 110 prosent gir resultater som imponerer. Japanerne er svært prosessorientert, og det er liten tvil om at kvaliteten i de små trinn betyr mye.
Som avslutning på min første hilsen fra Tokyo vil jeg tilbake til der jeg startet - ambisjonsnivå og langsiktighet. At det faktisk ofte er svært god butikk å tenke stort nok og langt nok fremover, har japanerne vist mange ganger - bare vent til hydrogensamfunnet tar mer fart. Vi har selv store muligheter og kan bidra vesentlig i en renere fremtid.
Utvikling av applikasjoner for naturgass er kanskje det beste trinnet på utviklingen mot hydrogensamfunnet og vil kunne skaffe oss verdifull erfaring. Hydrogen kan produseres fra fornybar energi, men vi må i overskuelig fremtid regne med å benytte fossilt materiale også, og da er naturgassen det reneste alternativet. Få opp ambisjonsnivået og gi gass - vi vil være med fra Tokyo!