Ikomm ble etablert for seks år siden i et samarbeid mellom seks kommuner. Siden har selskapet også utviklet seg som et kommersielt selskap.
Grønt
Nå har de åpnet det de mener er Norges grønneste datasenter i Fakkelgården på Lillehammer. Herfra skal ti tusen brukere forsynes med datakraft fra 110 Dell-servere.
Selv om man har gått grundig til verks for å minimere strømforbruket i selve datarommet er det først og fremst kjølingen som får det til å grønnes.
I stedet for å bruke tradisjonelle kjølemaskiner basert på isvann har Ikomm i stedet boret åtte 230 meter dype brønner utenfor Fakkelgården og henter kjølevannet herfra.
– Vi måtte ha brukt kjølemaskiner med en ytelse på opptil 40 kW hvis vi skulle ha kjølt datasenteret på tradisjonell måte. Nå er det bare sirkulasjonspumpa som trenger energi, og den klarer seg med 500 watt, sier leder for produktutvikling i Ikomm, Ivar Rusten.
Varmt og kaldt
Om sommeren gir vannet som kommer fra datasentralen fra seg overskuddsvarmen i brønnene, men om vinteren utnyttes det varme vannet som varmekilde i en varmepumpe.
Fordi inngangsvannet da holder fra 10 til 17 grader blir virkningsgraden i varmepumpa veldig høy. Varmen fra varmepumpe selges til andre til andre leietakere i Fakkelgården.
– Selvfølgelig er dette mer kostbart enn et tradisjonelt anlegg, men vi regner med at det har tjent seg inn på litt over seks år, sier Rusten.
– Ryktet om grønn datakraft har ikke gått kundene forbi og flere er interessert i å vise ansvar. Vi har fått flere ny kunder fordi vi kan vise til en så miljøvennlig datadrift som vi har etablert her. Og det er plass til flere. Datasenteret kan bygges ut til å betjene 40 000 klienter, sier Rusten,
Grønt overalt
Når Ikomm skulle bygge det nye datasenteret i Fakkelgården på Lillehammer var ambisjonen å bli Norges grønneste datasenter.
Hele organisasjonen ble bygget om får å tilfredsstille miljøkravene som omfatter alt fra måten de jobber på, omtanke for energibruk til måten man resirkulerer elektronisk og annet avfall.
Selskapet drifter rundt 10 000 PC-er og har et mer direkte ansvar for over 4000 av dem. For at de ikke skal bli til søppel for tidlig blir de tatt inn og gitt en oppgradering etter tre år.
Det gjør at levetiden forlenges med to år før de går til resirkulering hos Elretur.