ENERGI

Leasing av solcelleanlegg kan kreve konsesjon

Når leasing av solcelleanlegg blir stadig mer utbredt, er det nødvendig å vurdere om leasingavtalen innebærer finansiell leasing som krever konsesjon.

Leasing av solcelleanlegg gir både privatpersoner og bedrifter muligheten til å nyte fordelene av solenergi uten de høye oppstartskostnadene som er forbundet med å kjøpe og installere solenergisystemer.
Leasing av solcelleanlegg gir både privatpersoner og bedrifter muligheten til å nyte fordelene av solenergi uten de høye oppstartskostnadene som er forbundet med å kjøpe og installere solenergisystemer. Bilde: Gorm Kallestad/NTB
Maria Therese Mikkelsen og Hilde L. Høksnes, advokatfirmaet Selmer
17. okt. 2023 - 14:08

Før sommeren ble det klart at regjeringen vil sette en målsetning på 8 TWh solenergi innen 2030. Vekst i utbyggingen av solenergi gir også en fremvekst av forskjellige avtalemodeller, som leasing av solcelleanlegg.

Leasing av solcelleanlegg gir både privatpersoner og bedrifter muligheten til å nyte fordelene av solenergi uten de høye oppstartskostnadene som er forbundet med å kjøpe og installere solenergisystemer. Tilnærmingen kan være et attraktivt alternativ for dem som ønsker å bidra til en mer bærekraftig energiproduksjon, samtidig som man reduserer strømutgiftene.

Ved utarbeidelse og inngåelse av denne typen avtaler er det viktig å være oppmerksom på distinksjonen mellom operasjonell og finansiell leasing. Finansiell leasing anses som finansieringsvirksomhet som krever konsesjon.

Operasjonell versus finansiell leasing

Maria Therese Mikkelsen er advokat og spesialist på fornybar energi i advokatfirmaet Selmer. <i>Foto:  Sebastian S. Bjerkvik</i>
Maria Therese Mikkelsen er advokat og spesialist på fornybar energi i advokatfirmaet Selmer. Foto:  Sebastian S. Bjerkvik

I sommer avgjorde Finanstilsynet at en leasingvirksomhet innen solcelleanlegg var å anse som finansiell leasing og dermed konsesjonspliktig.

Saken gjelder Otovo, som selger solceller til private hjem, og EDEA, en virksomhet som er opprettet for å tilby finansering av solcelleanlegg fra Otovo. Finanstilsynets avgjørelse i denne konkrete saken er påklaget til Finansdepartementet og er dermed ikke endelig. Avgjørelsen understreker imidlertid behovet for at aktører i solenergibransjen er bevisste på skillet mellom operasjonell og finansiell leasing i forbindelse med inngåelse av denne type leasingavtaler.

Hilde L. Høksnes er partner i Selmer med spesialfeltet finansregulatoriske temaer. <i>Foto:  Sebastian S. Bjerkvik</i>
Hilde L. Høksnes er partner i Selmer med spesialfeltet finansregulatoriske temaer. Foto:  Sebastian S. Bjerkvik

For å avgjøre om leasing av solcelleanlegg er en finansiell leasingavtale, må det gjøres en konkret helhetsvurdering av hver enkelt avtale.

Avtalekravene du bør være obs på

På generelt grunnlag kan vi peke på noen hovedmomenter som taler for at en avtale innebærer finansiell leasing:

  1. Partsforholdet og eierskap: Er et leasingselskap involvert i tillegg til selger av solcelleanlegget? Typisk for finansiell leasing er at produktet erverves av leasingselskapet i tilknytning til leasingavtalen, slik at leasingavtalen er en forutsetning for kjøpsavtalen.
  2. Avtalens varighet og oppsigelsesadgang: Adgangen til å si opp leieavtalen og oppsigelsesfristen kan ha betydning i vurderingen. Dersom leietakeren ikke har oppsigelsesadgang i leieperioden, kan det være snakk om finansiell leasing.
  3. Finansiell risiko og ansvar: Dersom leasingtakeren har vesentlig finansiell risiko og ansvar for feil og mangler ved solcelleanlegget, kan det også indikere at det er finansiell leasing som krever konsesjon. Ansvaret for anlegget kan også inkludere ansvar for vedlikehold og forsikring.
  4. Rett til å erverve solenergianlegget: Avtaler om finansiell leasing inneholder normalt ikke en rett for leietaker til å erverve produktet ved avtaleperiodens utløp. Som regel oppstiller avtalen en rett for leietaker til å fortsette leieforholdet til sterkt redusert pris, og ofte inngås avtale om kjøp etter leieperiodens utløp.

I en tid hvor overgangen til fornybar energi er av økende betydning, kan leasing av solcelleanlegg være en innovativ tilnærming. Det er imidlertid viktig for både tilbydere av solcelleanlegg og potensielle leasingtakere å være oppmerksomme på denne problemstillingen ved inngåelse av leasingavtaler.

Scana satser på ladeløsninger for tunge kjøretøy med selskapet Erinion, som skal innstallere 40.000 ladepunkter innen 2030.
Les også

Scania: Skal installere 40.000 ladepunkter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.